Мандрівний фестиваль Docudays UA – у Чорноморському державному університеті імені Петра Могили

Мандрівний фестиваль Docudays UA – у Чорноморському державному університеті імені Петра Могили

10 грудня 2013

5 грудня у Миколаєві у стінах Чорноморського державного університету імені Петра Могили відбулося відкриття Міжнародного мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

 

За три дні фестивальних показів миколаївським глядачам продемонстрували 12 повнометражних і короткометражних картин з України, Канади, Сербії, Чехії, Великобританії, Китаю, Шотландії та інших країн.

На відкритті фестивалю тимчасовий мер Миколаєва, секретар міської ради Юрій Гранатуров підкреслив, що документальне кіно – це, напевно, найскладніший жанр кіномистецтва.

 

«У документальному кіно, в якому можна експериментувати, набагато більше можливостей, аніж у художньому. І міжнародна палітра, яку я побачив у каталозі представлених фільмів кінофестивалю, дуже цікава. Там надзвичайно багато країн, чимало авторів: від молодих до сивочолих, від досвідчених до тих, хто тільки робить пробу пера. Хочу наголосити, що це буде чудово і дуже цікаво»,– сказав Юрій Гранатуров.

 

І хоча документальні кінопокази й не збирають повні зали, проте інтелектуальний глядач щоразу лишається задоволеним. Найбільше миколаївцям сподобався сербський фільм «Драган Венде. Західний Берлін», який демонстрували у кінотеатрі «Юність».

 

Герої картини – югослави, які ще до падіння Берлінського муру, використовуючи свій привілейований на той час паспорт громадянина Югославії, переїхали жити у Західний Берлін. Ці люди, напевно, з тих небагатьох, хто шкодує про падіння стіни  – вони ностальгують за тим життям, коли були «королями», і проклинають Горбачова за розвал СРСР.

 

Після сеансів в актовій залі ЧДУ імені Петра Могили студенти влаштували обговорення переглянутих фільмів. Наприклад, англійська стрічка «Революціонер з примусу» про події, коли мешканці Ємена вийшли на демонстрації з вимогою про повалення 33-річної диктатури Алі Абдулли Салеха, наштовхнула глядачів на думку, що ситуація в Ємені 2011 року виразно нагадує сьогоднішні події в Україні. Проте тут, на щастя, все проходить у більш мирній формі. У Ємені так само все починалося зі звичайної мирної акції громадян, проте якоїсь ночі влада напала на мітингувальників, силою їх розігнала, використовуючи при цьому вогнепальну зброю, в результаті чого мітинг переріс у революцію.

 

Варто відзначити, що ректор Чорноморського державного університету Леонід Клименко, виш якого приймає у своїх стінах Мандрівний фестиваль Docudays UA, підкреслив, що проведення цього фестивалю не треба пов'язувати з нинішніми подіями у Києві, адже його планували задовго до початку мітингів у столиці.

 

«Зрозуміло, ми йдемо у Європу. Тому права людини, людські цінності, європейські, моральні, релігійні цінності є для нас головними. І ми повинні не просто споглядати, а ще й наблизитися до тих моральних ідеалів, які властиві людині взагалі», – додав ректор Леонід Клименко.

Організатори фестивалю запрошують усіх миколаївців приєднатися до численної аудиторії поціновувачів документального кіно.

 

Андрій Лохматов

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023