Рівненщиною вперше мандрує Фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

Рівненщиною вперше мандрує Фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

13 грудня 2013

11 грудня 2013 року в готелі «Мир» у Рівному відбулася презентація Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який вперше за його 10-річну історію проводиться на  Рівненщині. А після цього ввечері на майдані Незалежності рівняни переглянули стрічку про силовий розгін мирних мітингувальників у Білорусі, що стався в 2010 році і який багато в чому нагадує події останніх двох тижнів в Україні.

 

Як розповіли організатори заходу, до програми цьогорічного Мандрівного фестивалю увійшли фільми-переможці 10-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який відбувся в Києві з 22 до 28 березня 2013 року. А також фільми-призери найвідоміших міжнародних кінофестивалів документального кіно. Регіональним партнером фестивалю в Рівненській області є РОГО «Комітет виборців України».

 

Цього року правоосвітні заходи та кінопокази на фестивалі Docudays UA об'єднані спеціальною темою – «Вибір є!». Головна ідея – на прикладі героїв документальних фільмів з різних країн показати українському глядачеві, що у кожного з нас завжди є вибір: змиритися з авторитарним, диктаторським режимом чи боротися за перемогу демократії; виходити на акції протесту чи відсиджуватися вдома, поки протестують інші; вимагати від влади прозорості та відкритості у прийнятті рішень чи давати хабарі; терпіти насильство в сім'ї чи боротися з ним.

Перший показ у рамках фестивалю в Рівному відбувся 10 грудня – в Міжнародний день захисту прав людини. Старшокласники Рівненського економіко-правового ліцею переглянули фільм «Ромська мрія» українського режисера Романа Бондарчука. Це чотири історії про мешканців таборів Закарпаття. Дениса, Мирослава, Діану та Ренату вважають успішними в ромському середовищі, тож вони прагнуть бути взірцями. Цикл «Ромська мрія» – це дослідження українськими документалістами проблем ромів Закарпатської області. Ці фільми створені за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках реалізації ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення».

 

11 грудня відбулися ще два покази. В Міжнародному економіко-гуманітарному університеті ім. академіка Степана Дем'янчука студенти переглянули стрічку «Доволі! До Волі...». Цей фільм про героїчні та водночас трагічні події 19 грудня 2010 року, коли в Білорусі відбулися так звані президентські вибори. Після цього дня країну охопила хвиля політичних репресій. Були заарештовані 7 із 9 альтернативних Лукашенкові кандидатів у президенти (двоє неарештованих врятували свою свободу, почувши на телебаченні підготовлені спецслужбами заяви), понад 600 протестувальників з площі Каліновського (офіційно Жовтнева) отримали від 10 до 15 діб адмінарешту. За кримінальними вироками засуджено близько 50 людей.

 Цей же фільм мали можливість переглянути близько сотні рівнян, які традиційно прийшли у вечірній час на майдан Незалежності, аби підтримати Євромайдан.

 «Загалом же в період з 10 по 20 грудня 2013 року в рамках фестивалю на Рівненщині планується провести не менше 10–12 показів та обговорень фільмів у вищих навчальних закладах, коледжах, школах, бібліотеках, пенітенціарних установах області. Зокрема, в містах Рівному, Дубні, Сарнах, селах Повча Дубенського району, Пісків Костопільського району, Городок Рівненського району», – поділився планами фестивалю голова правління РОГО «Комітет виборців України» Олексій Горецький.

 

 Окрім переглядів фільмів, під час цих заходів присутнім читатимуть правороз'яснювальні міні-лекції на тему «Як себе поводити із працівниками правоохоронних органів» за участю регіонального координатора зі зв'язків з громадськістю Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини В'ячеслава Свірця та юристів Рівненського КВУ.

 

Заплановано також, що завершиться фестиваль підсумковим показом фільму «Відкритий доступ» та обговоренням ефективності Закону України «Про доступ до публічної інформації». На показ запрошені представники ЗМІ, громадських організацій, активні громадяни.

 Фоторепортаж Мандрівного фестивалю Docudays UA в Рівненській області (постійно оновлюватиметься)

 

Для довідки

10 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається в Україні за підтримки:

уряду Швеції,

Національного фонду підтримки демократії (США),

Фонду прав людини Посольства Королівства Нідерланди,

Міжнародного фонду «Відродження»,

Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Партнери:

Movies that Matter,

Human Rights Film Network (Міжнародна мережа фестивалів з прав людини),

Державне агентство України з питань кіно,

Всеукраїнська освітня програма «Розуміємо права людини».

 

Організатори фестивалю Docudays UA:

Українська Гельсінська спілка з прав людини,

Херсонська міська асоціація журналістів «Південь»,

Херсонський обласний фонд милосердя та здоров'я,

Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв (м. Харків).

 

Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ

 

Джерело:http://cvu.com.ua/ua/view.php?id=855

 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023