Docudays UA побував у Тисменицькій школі

Docudays UA побував у Тисменицькій школі

26 грудня 2013

Відбулися чергові покази фільмів Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на Івано-Франківщині. Активісти громадської організації «Пожежно-спортивне товариство "ГРІМ"», яка цьогоріч долучилася до партнерства фестивалю в регіоні, завітали до Тисменицької спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів.

 

Старшокласники та вчителі отримали унікальну можливість побачити фестивальні фільми «Мрія» української режисерки Дар’ї Дрюченко, «Абетка» (реж. Мадлі Ляене) та ролик UNICEF «Про права дітей». Кожен показ супроводжувався обговоренням, глядачі ділились враженнями про побачене та обмінювались думками.

 

Ролик «Про права дітей» розширив погляди учнів на права дитини в сучасному суспільстві і певним чином закріпив знання, здобуті ними на уроках права.

 

Зважаючи на специфіку кінокартини «Мрія», її краще сприйняли і проаналізували вчителі, оскільки це фільм-портрет музичного керівника школи-інтернату для глухих дітей Тетяни Радченко, мрія якої – мати власний дах над головою. На жаль, між поняттями творити добро, займатися улюбленою справою і бути щасливим у житті не завжди стоїть знак рівності. Історія Тетяни – це драма талановитої, некорисливої людини, котра жертвує собою заради щастя й радості глухих дітей. Адже лише завдяки їй ці дітлахи можуть почути світ.

Після перегляду фільму «Абетка» говорили про актуальні проблеми, з якими стикаються однолітки-школярі з країн Африки на прикладі героїні фільму дівчини Веле. Веле 17 років і все, чого вона прагне, – це навчитися читати й писати, щоб не відставати від своєї семирічної доньки. Навіть те, що вона може самостійно написати власне ім’я, після довгих років громадянської війни в Ліберії означає крок до незалежності – подалі від болісного минулого, до кращого майбутнього. Фільм повчальний, несе певну мораль про те, що свобода людини, її право на незалежність, на освіту і право на краще життя – це головна тема, мабуть, усього століття.

 

Організатори впевнені, що й учням, і вчителям школи у місті Тисмениця документальні покази фільмів про права людей від Міжнародного кінофестивалю Docudays UA були і цікавими, і корисними. “Фестиваль у цій школі став неординарною подією, адже зазвичай таких фільмів удома діти не бачать. Показ у школі дозволяє донести до молодих українців інформацію, яка стане доброю основою для побудови в майбутньому ними правової держави, в якій поважають права дітей”, – говорить один з регіональних координаторів фестивалю в Івано-Франківській області Назар Маслій.

 

За словами педагогічного колективу, учителі готові долучитися до кінофестивалю документального кіно і в майбутньому.

Покази фільмів та обговорення проводили голова ГО «Пожежно-спортивне товариство "ГРІМ"» Ярослав Свідрак та регіональний координатор фестивалю в Івано-Франківській області Назар Маслій.

 

Джерело: www.pstgrim.at.ua

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023