На мотивувальних «кіноуроках» побували школярі понад 30 міст і районів України

На мотивувальних «кіноуроках» побували школярі понад 30 міст і районів України

30 грудня 2013

25 грудня в Івано-Франківському обласному ліцеї-інтернаті для обдарованих дітей із сіл у рамках спеціальної програми Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA «Документальне кіно в школах: уроки правової свідомості та громадянської активності» відбувся черговий «урок». На заході лауреат Національної премії ім.Т. Шевченка Михайло Ткачук презентував уривки фільму «Загадка норильського повстання». Після кінопоказу Мирослав Мелень – один із керівників норильського страйкому 1953 року – розповів учням, як через ненасильницький спротив політв’язнів сталінська система ГУЛАГу дала першу тріщину і зрештою була демонтована. Тоді в’язням повернули елементарні ознаки людської гідності. Зокрема, право називатися за іменами, а не номерами, як було прийнято в гітлерівських і сталінських концтаборах.

“Кіноуроки” спецпрограми Docudays UA вже побували у школах 12 міст обласного значення України і понад 20 районах Галичини, Київщини та Одещини. Для заходів спецпрограми у школах відбирали фільми, найбільш розраховані на учнівську аудиторію. Їх із цікавістю сприймають усі: «західняки» і «східняки», учні і вчителі.

Наші зустрічі спрямовані на те, щоб завдяки кадрам документального кіно про права людини підвищити громадянську активність і правову свідомість молоді. Через посередництво документальних фільмів учні краще усвідомлять, чому людська гідність і верховенство права є найвищими цінностями. Стосунки у класі, школі, громаді та у суспільстві загалом мають базуватися саме на таких загальнолюдських цінностях. Після «уроків правової свідомості та громадянської активності» зацікавлених старшокласників знайомили зі стратегіями і технікою правозахисту, громадської і позашкільної дослідницької діяльності.

 

Уляна Ковальчук,

координатор спецпрограми фестивалю Docudays UA «Документальне кіно в школах: уроки правової свідомості та громадянської активності»,

представник Всеукраїнської молодіжної громадської організації “Студентське братство».

 

P. S. Цього року Docudays UA продовжує робити акцент на посиленні просвітницьких програм про права людини для молоді, студентів, школярів, педагогів. У зв'язку з цим в рамках Мандрівного фестивалю працює спеціальна пілотна програма "Документальне кіно в школах: уроки правової свідомості та громадянської активності",  покликана донести  пересічному українському старшокласникові і студенту інформацію про те, яким чином він міг би проявити громадянську активність, відстоювати свої права, права товаришів чи права своєї громади.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023