Дніпропетровськ: враження від фільму «Лізо, ходи додому»

Дніпропетровськ: враження від фільму «Лізо, ходи додому»

25 жовтня 2014

22 жовтня Мандрівний фестиваль DocudaysUA у Дніпропетровську відкрився фільмом литовської режисери Оксани Бурої «Лізо, ходи додому», що цього річ перемогла у конкурсі DOCU/КОРОТКО.

Тонкий та чуттєвий фільм про долю восьмирічної дівчинки Лізи, яка від нерозуміння та відсутності любові в родині постійно втікає у свій власний світ, розчулив глядачів. Фільм демонструвався на базі кіноклубу в Дніпропетровській обласній науковій універсальній бібліотеці. Глядачами стали молодь віком від 14 до 18 років, школярі, студенти професійно-технічних навчальних закладів.

Історія Лізи знайшла відгук у серцях молоді, вони щиро співчували дівчинці, намагались дати поради мамі, сперечались, чому родина та суспільство не звертає уваги на цю проблему. Події в далекій балтійській країні були актуальні та знайомі глядачам у Дніпропетровську. Брак любові та уваги з боку батьків, злиденні умови життя, відсутність домашнього затишку та піклування – проблеми, які несумісні з уявленням про щасливе дитинство.

Поступово від обговорення самого сюжету фільму аудиторія перейшла до сьогодення, до прикладів з власного життя, до реалій, які оточують кожного. Постало питання, хто відповідає за долю дитини: мати, батьки, родина, соціальні служби, держава  чи суспільство? Чи варто в подібній ситуації позбавляти батьківських прав та забирати дитину з родини чи дитині краще з батьками, якими вони б не були? Як співвідносити права дитини та обов’язки батьків? Як має поводитись батько та мати по відношенню до своєї дитини?

Під час обговорення раз-у-раз озвучувались різні права дитини, серед них були – право на любов та піклування батьків, право на харчування, право на медичне забезпечення, право на житло, право на гру, право на гідне поводження.

Мистецтво, як завжди невловимо, виконало свою роль – достукалось до сердець глядачів та дало підґрунтя для подальших роздумів.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023