У Кременчуці чекають на Docudays UA

У Кременчуці чекають на Docudays UA

13 листопада 2014

У місті Кременчук Полтавської області готуються до відкриття Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Організатори фестивалю – активісти ГО КІПЦ «Європейський клуб» – планують розпочати кінопокази 17 листопада вже знаменитою стрічкою «Євромайдан. Чорновий монтаж» (на фото) і впродовж 7 днів представити 18 кращих документальних фільмів із різних країн світу та України. Адже для Кременчука, важливого індустріального центру Полтавщини, цей фестиваль є досить неординарною і важливою подією.


Про свій перший досвід проведення фестивалю чотири роки тому регіональний координатор фестивалю Альона Глазкова згадує з усмішкою, адже тоді на покази прийшло трохи більше сотні людей. Проте копітка і невпинна робота в наступні роки принесла свої результати, і вже минулого, 2013 року, аудиторія зросла до 794 глядачів. Що тішить, як зазначила Альона Глазкова, у фестивалю з'явилися свої шанувальники: «Тепер люди вже чекають на наші фільми, приходять до нас і розпитують, як буде проходити фестиваль».

 

Цікаво також, що фестиваль приваблює людей різного віку й різних видів діяльності. На покази в минулому приходили учні, студенти, працівники навчальних і культурних закладів і навіть люди старшого покоління, спраглі культурних заходів. Олег Овчаренко, керівник ГО КІПЦ «Європейський клуб», сподівається, що цього року після Революції гідності в аудиторії можна буде побачити не лише кількісні, а й якісні зміни: «Покази тепер відбуватимуться у новій країні. Цікаво буде подивитися, як мешканці цієї нової країни сприйматимуть такі фільми».

 

Цьогоріч організатори демонструватимуть фільми на різну тематику – від українських реалій до «темної сторони» міста мрій Лас Вегаса. Покази відбуватимуться у колоритному приміщенні «Простору ідей» (офіс ГО КІПЦ «Європейський клуб»), у бібліотеках, навчальних закладах. Важливо, що кілька фільмів продемонструють також у Комсомольську та Олександрії, індустріальних містах Полтавщини й Кіровоградщини, де гостро відчутний брак культурних і правозахисних заходів.

 

Окрім кінопоказів, команда фестивалю в Кременчуці активно працює і над різноманітною програмою правозахисних заходів. Євроклубівці вже провели семінар про права людини, а також планують організувати форум-театр і «живу бібліотеку». Форум-театр – це міні-спектаклі, в яких беруть участь усі бажаючі, і в процесі «програвання» учасники й учасниці шукають шляхи вирішення проблеми або виходу зі складної життєвої ситуації. А в «живій бібліотеці» учасники фестивалю матимуть можливість поспілкуватися із «живими книгами» – представниками тих спільнот, які стикаються з упередженням проти них у суспільстві (роми, мусульмани, африканці тощо). Як правило, після особистого спілкування суспільні стереотипи, міфи й забобони розвіюються, отож «жива бібліотека» – дієвий засіб боротьби з насильством і забобонами. 

Поєднання таких різноманітних методів поширення знань про права людини покликане допомагати учасникам фестивалю розвивати критичне мислення  й формувати ставлення до людської гідності як найвищої цінності. Адже, як зазначив Олег Овчаренко: «Ми прагнемо змінити світ на краще. А для цього дуже важливо не лише знати про права людини та розуміти їх, а й знати, як ними користуватися у житті».

 

Надія Чушак,

координатор правоосвітніх і правозахисних програм Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023