Мандрівному Docudays UA в Криму – бути!

Мандрівному Docudays UA в Криму – бути!

30 грудня 2014

Коли восени 2006 року в Крим вперше приїхали представники оргкомітету Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, щоб показати декілька фільмів фестивальної програми, ми навіть не могли й уявити собі, яким популярним захід стане у нашому регіоні. Тоді першими глядачами були три вищі навчальні заклади Сімферополя – майбутні  юристи і журналісти, а також школярі, які дивилися, а потім обговорювали фільми про «важких» підлітків і про безпритульних дітей у Центрі культури й бізнесу «Космос».

 

Успішні покази першого року надихнули співробітників Кримського республіканського підприємства «Кіновідеопрокат» на продовження фестивалю. З цього ж року фестиваль був включений у Програму заходів Міністерства культури Автономної Республіки Крим і став важливою культурно-правовою подією в регіоні. Для обговорення фільмів запрошували студентів юридичних інститутів, а в кінотеатрі «Космос» дискусії з учнями проводили кваліфіковані фахівці соціальних служб, медпрацівники і юристи. Два роки потому фестивальна програма демонструвалася вже не тільки в Сімферополі і Сімферопольському районі – аудиторія фестивалю і його географія значно розширилися.

 

Першими до фестивального руху приєдналися ялтинці: у 2008 році програму фестивальних фільмів дивилися й обговорювали педагоги і студенти Кримського гуманітарного університету (КГУ). Наступного року завдяки Ользі Скрипник, викладачу,  керівникові Центру громадянської освіти «Альменда», в університеті вже працював кіноклуб, де почалася робота з розробки методики розвитку критичного мислення через документальне кіно й апробація цих методик у школах Великої Ялти. Учасники молодіжного кіноклубу КГУ, оволодівши методиками обговорення фільмів правової тематики, самі потім ставали модераторами в регіонах Криму, проводили дискусії в школах, популяризували серед сільських підлітків документальне кіно та знайомили їх із правами людини. Одним із таких модераторів був Руслан Нечипорук, який сьогодні очолив кіноклуб Docudays UA у Київському національному університеті ім. Т.Г.Шевченка і проводить Мандрівний фестиваль про права людини Docudays UA в Києві для студентської молоді.

 

Ще через рік фестивальні покази стали проводитися вже в багатьох регіонах Криму: Армянську, Євпаторії, Саках, Сімферополі, Бахчисараї, Феодосії, Ялті, Джанкойському, Сакському, Красноперекопському, Красногвардійському, Сімферопольському, Бахчисарайському, Кіровському, Нижньогірському, Первомайському, Советському районах, у школах Великої Ялти.  У Мандрівному Docudays UA в Криму беруть участь як навчальні заклади – інститути, університети, коледжі, загальноосвітні школи, так і установи культури – кінотеатри, будинки культури, бібліотеки. Це дає можливість розширити глядацьку аудиторію, збільшити кількість місць показів фільмів. 

 

За вісім років існування Docudays UA в Криму склалася своя аудиторія, яка з нетерпінням чекає на Мандрівний фестиваль, активно бере участь у обговоренні фільмів. Ось і в 2014 році ще на початку вересня до координатора фестивалю почали звертатися вчителі, методисти бібліотек та будинків культури Криму з питанням: чи відбудеться цього року Мандрівний фестиваль у Криму? На щастя, нас підтримали в Міністерстві культури й Міністерстві освіти, науки і молоді Республіки Крим, оскільки наперед були підготовлені відповідні листи, списки фільмів з анотаціями.

 

Ми свідомо відмовилися від урочистого відкриття, прес-конференції й широкої реклами фестивальних показів, натомість вирішили обмежитися точковими показами. До програми фестивалю відібрали фільми, орієнтовані в першу чергу на шкільну й студентську аудиторії. Проте хвилювання були – долучаться наші постійні партнери до проведення фестивальних переглядів чи ні, адже фестиваль український, фільми з українськими субтитрами, а це не всім до вподоби сьогодні в Криму.

 

Та всупереч сумнівам охочих організувати перегляди стрічок у себе в школі, бібліотеці, будинку культури виявилося несподівано багато. Ми навіть знайшли нову підтримку фестивалю – дуже активно відгукнувся методичний кабінет відділу освіти Нижньогірської райдержадміністрації – 17 шкіл побажали долучитися до показів і обговорень.

 

Тож 7 жовтня фестиваль стартував! 10-11 жовтня в Сімферополі, завдяки фінансовій підтримці оргкомітету фестивалю, відбувся дводенний семінар-тренінг для 37 вчителів, бібліотекарів, методистів будинків культури Криму, на якому  вони ознайомилися з методами обговорення документальних фільмів, училися переглядати і проводити аналіз стрічки за готовим сценарієм. А потім у мікрогрупах тренувалися самі створювати план обговорення фільму з програми фестивалю для різних цільових груп глядачів.  І не тільки для учнів, а й для їхніх батьків.

 

Отже, фестиваль відбувся в містах: Феодосія, Армянськ, Сімферополь, Бахчисарай, Євпаторія, Саки, Ялта, в Джанкойському, Красногвардійському, Красноперекопському, Сімферопольському, Первомайському, Бахчисарайському, Нижньогірському, Кіровському районах. Фестивальну програму, до якої увійшло 14 фільмів, переглядали і обговорювали студенти Кримського університету культури і мистецтв, Кримського іституту права, Таврійського національного університету ім. В.Вернадського, вихованці Малої академії наук Республіки Крим «Шукач», учні міських і сільських шкіл та їхні батьки з різних регіонів Криму, вчителі й методисти будинків культури, бібліотекарі й відвідувачі кримських бібліотек.

 

Кримська команда фестивалю сподівається, що і в новому, 2015 році, Мандрівний фестиваль Docudays UA радуватиме кримчан розумними й такими необхідними для розуміння життя фільмами, навчатиме їх людської гідності, відкриватиме для них напрочуд цікавий світ документального кіно.

 

Олена Куценко, регіональний координатор Мандрівного Docudays UA в Криму, заступник директора Кримського республіканського підприємства «Кіновідеопрокат», віце-президент Асоціації діячів кіноосвіти і медіа-педагогіки України.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023