Вперше Мандрівний Docudays UA «зупинився» з показами у Києві

Вперше Мандрівний Docudays UA «зупинився» з показами у Києві

08 грудня 2014

2 грудня у Києві розпочався Мандрівний фестиваль Docudays UA.  Це вперше за історію фестиваля, коли він «домандрував» до столиці. «Мандрівний Docudays UA кілька років проходив у Ялті, але через переслідування, загрози арешту й викрадення в анексованому  Російською Федерацією Криму всій команді ЦГП «Альменда» довелося  переїхати до Києва. Наші партнери готували фестиваль і до останнього сподівалися провести його в рідному місті. Але зараз це неможливо. Тому Оргкомітет фестивалю Docudays UA вирішив підтримати кримських активістів і цього року перенести заплановані покази до столиці», – пояснює зміну маршруту програмний директор фестивалю Геннадій Кофман.

 

Відкрився фестиваль одразу на двох майданчиках: в університеті ім. Шевченко та університеті ім. Грінченко показами фільмів «Путінські ігри» та «Пуссі проти Путіна». Обидва фільми  розгорнули жваву дискусію. Під час перегляду фільму «Путінські ігри» основним питанням, яке обговорювала аудиторія, було про те, коли закінчується ілюзія гри і натупають реалії протесту. А от обговорюючи другий фільм, глядачі намагалися з’ясувати, чи є  моральні кордони під час акцій протесту.

 

Наступного дня Мандрівний зібрав теплу компанію в арт-просторі «Часопис». Багато говорили про те, як розуміти значення словосполучення «права людини».  У цьому надзвичайно допоміг фільм «Щоденник подорожі», ода людській гідності, яка залишила приємний спогад та бажання жити, а не існувати. Режисер не просто показав історію двох людей різних поколінь, а показав важливість і красу кожної людини.

 

Іншим разом у «Часописі» разом з Мандрівним дивилися «Життя в раю. Нелегали по сусідству». У фільмі йдеться про швейцарьське суспільство, яке не хоче приймати біженців і вороже ставиться до «інородних» елементів. Вже традиційно аудиторія првела паралель з українськими реаліями. Глядачи говорили про те, як ми можемо допомогти біженцям з Донбасу, чому до них в останні місяці склалося негативне ставлення в суспільстві і як вести діалог один з одним.

 

Покази та правозахисні просвітницькі заходи проходитимуть у Києві до 15 грудня. «Ми будемо намагатися з глядачами зрозуміти, що трапилося з гуманітарними утопіями, які надихали людство протягом останніх десятиліть, та які дії нам необхідні, щоб Україна дійсно стала простором, де головна цінність – людська гідність», - пояснила  Ольга Скрипник, заступник  голови правозахисної коаліції «Кримська польова місія з прав людини», голова Центру громадянської просвіти «Альменда».

 

Наступний показ відбудеться вже 9 грудня о 18.00 в корпусі психологічного факультету КНУ ім.Шевченко. У програмі фільми «Лізо, ходи додому» та «Йоанна».

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023