В Ужгороді представили програму Мандрівного Docudays UA

В Ужгороді представили програму Мандрівного Docudays UA

05 листопада 2014

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція  ХІ Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. На ній організатори познайомили з програмою і метою фестивальних показів та заходів.

 

«У Закарпатті фестиваль стартує вже вдруге. Цьогоріч  він відкриється 10 листопада у великому залі ректорату УжНУ показом фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж». 11 та 14 листопада відбудеться показ на факультеті європейського права та правознавства, за результатами перегляду буде обговорення кожної стрічки і студенти зможуть оформити свої роздуми  у конкурсні есе», - розповіла Марія Менджул, директор ГО КАПЛ «Вестед», доцент кафедри міжнародного приватного права, правосуддя і адвокатури факультету європейського права і правознавства УжНУ.

 

За словами Марії Симкович, методиста управління освіти з виховної роботи Ужгородської міської ради, показ фільмів пройде  також на базі п’яти ужгородських шкіл, в кожну з яких буде запрошено старшокласників з ще чотирьох шкіл, і таким чином вдасться охопити всі школи міста. Покази заплановані на 12-13 листопада. Після фільмів відбудуться круглі столи з обговоренням стрічок, куди долучаться волонтери, члени оргкомітету. «У рамках фестивалю ми також організували конкурс творчих робіт «Ярмарок прав людини» та фотовиставку «Права людини очима дітей», до якого запрошуються діти від 6 до 18 років, - пояснила пані Симкович. - Вони повинні надіслати у різній формі оповідання, казки, нариси, малюнки до теми».

 

Наталія Кабацій, директор Благодійної організації «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» розповіла, що основною цьогорічною темою фестивалю є «Ідеорупція». Цей новотвір від команди фестивалю розглядає корупцію як явище настільки руйнівне для суспільства, що тільки масовий спротив громадян здатен здійснити доленосні зміни в країні. «Ми говоритимемо про корупцію як тотальне порушення прав людини – права доступу до інформації, права на справедливий суд, права на свободу слова та багатьох інших свобод, - пояснила вона. - Після кожного кінопоказу ми традиційно запрошуємо глядачів на обговорення фільмів і тематичні дискусії про права людини в Україні з відомими правозахисниками, діячами культури та митцями, серед яких фотограф Олександр Глядєлов, правозахисник Максим Буткевич, художник Олекса Ман». Цього року організатори вирішили також розширити географію показів фільмів на Закарпатті. У Тячеві у центрі «Парасолька» відбудеться показ фільму  «Особлива потреба», головним героєм якого є молода людина- аутист.  

 

Надія Данч, організатор Docudays UA від Благодійної організації «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» підкреслила, що  Docudays UA - це некомерційний і неполітичний фестиваль.  Вхід на всі покази безкоштовний. «Спочатку було велике питання, чи буде проводитися фестиваль цього року. В результаті подія побила всі глядацькі рекорди. Аншлаг був і на фільмі «Євромайдан. Чорновий монтаж» - альманах тримісячної революції від молодих режисерів, які подали на фестиваль найгарячіші кадри, що показують події від початку протестів і закінчуються об’єднанням нації», - розказала вона.

 

Анжеліка Клайзнер, БО«Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті», зазначила, що фільми фестивалю варто не просто дивитися, а й думати, аналізувати і діяти.  Вона також нагадала, що Docudays UA співпрацює з багатьма фестивалями по всьому світу та мистецькими організаціями, бренд фестивалю заборонено використовувати  для інших акцій, у тому числі і політичних. «Щороку Docudays UA проводить суворий відбір регіональних партнерів для фестивалю і слідкує за тим, щоби фільми не використовувалися для інших цілей і не копіювалися», - пояснила вона. Крім того, 24 листопада о 14.00 в офісі БО «Комітет медичної допомоги» (Корятовича, 2/10) відбудеться семінар-тренінг на тему «Україна: мова ворожнечі, часи війни». Йтиметься про журналістську етику і  як саме висвітлювати теми війни та переселенців.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023