Ядерна безпека: японський досвід та українське майбутнє

Ядерна безпека: японський досвід та українське майбутнє

20 жовтня 2014

17 жовтня у рамках ХІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UА у Малій актовій залі Полтавського національного педагогічного університету ім.В.Г.Короленка відбувся правозахисний захід, присвячений безпечній енергетиці в Україні.

 

 

На нього були запрошені студенти і викладачі природничого факультету, громадські активісти-екологи, а також експерт у сфері ядердної безпеки, юрист Громадської організації «Екоклуб» Оксана Майборода.

 

 

Після перегляду кінострічки японського режисера Міцуакі Сайто «Містечко Ябукі», в якій йдеться про місто Фукушіма, відоме через нещодавню ядерну катастрофу, відбулося обговорення стану ядерної безпеки в Україні. Оксана Майборода детально розповіла про проблеми продовження експлуатації ядерних реакторів на українських АЕС, а також про загрози, які виходять із непослідовних дій уряду у сфері розвитку енергетичного сектору.

 

 

В аудиторії лунали питання про можливості убезпечення від потенційних загроз, зусилля міжнародної спільноти у справі забезпечення ядерної безпеки не лише в Україні, але й у світі. Під час розмови зі студентами та викладачами неодноразово наголошувалося на актуальності скорочення енргоспоживання в сучасних умовах, а також на тому, що на шляху до ядерної безпеки в Україні зараз вкрай важливі злагоджені дії не лише громадських активістів-екологів, але й простих громадян. Під час заходу також поширювались інформаційні буклети про небезпеку фрекінгу (гідравлічного розриву пластів – технології видобутку сланцевого газу), реалії сучасного розвитку атомної енергетики у світі, можливості енергозбереження, а також міжнародні угоди у сфері ядерної енергетики.

 

 

Наприкінці зустрічі відбувся обмін думками та враженнями між викладачами, студентами, громадськими активістами. Керівництво факультету висловило щире побажання продовжити активну співпрацю.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023