Мандрівний на Волині

Мандрівний на Волині

20 грудня 2015

Мандрівний Docudays UA, який усьоме проходив на Волині з 23 листопада по 11 грудня, зібрав півтори тисячі глядачів різного віку. Основними локаціями цього року стали міста Луцьк і Ковель. Показ та обговорення фільмів було проведено як на відкритих майданчиках, так і в закритому форматі – в освітніх закладах області й у Ковельській виховній колонії. Загалом для перегляду регіональними партнерами було обрано 19 найкращих стрічок української та світової документалістики.


У Луцькому педагогічному коледжі

 

Найактуальнішими цього року, як і минулого, були фільми про Майдан. Окрім них, глядачі мали можливість подивитися стрічки про виборчі маніпуляції в Естонії та Кенії, про важкі умови праці на каучуковій плантації, жертовність людини і нації заради свободи.

 

«Фільми дуже актуальні для сьогодення, зокрема – для української реальності, – вважає одна з модераторок показів Ірина Мусій. – Особливо важливо показувати такі фільми як «Пост Майдан», «Скрізь Майдан», «Медик іде останньою», щоб розуміти події в нашій країні і не забувати ані їх, ані людей, котрі загинули в ім’я свободи». «Наші студенти були задоволені кінопереглядами й щоразу ділилися думками під час обговорення. Найбільше враження на них справив фільм «Вєрка». Це історія про неймовірну зміну та про любов, яка надає сенс життю», – зазначила керівник Кіноклубу медіа-просвіти Docudays UA при юридичному факультеті СНУ ім. Лесі Українки Руслана Ковальова, який долучився до організації показів фестивальних фільмів.

 

У межах фестивалю відбувалися не тільки покази документальних стрічок, а й правові медіа-кав’ярні – дискусійні майданчики, під час яких учасники не лише обмінювалися думками та враженнями, а й намагалися дати відповіді на поставлені проблематикою фільмів питання. А родзинкою фестивалю стала виставка світлин відомого українського художника-дументаліста Олександра Глядєлова «Чуєш, брате?», яка викликала у лучан великий інтерес і багато схвальних відгуків.


Олександр Глядєлов

 

«Основний акцент у проведенні цього фестивалю ми робимо на молодь, адже саме вона сьогодні з новими мисленням і новим баченням може щось змінити в країні. Хоча фільми не мають ані вікових, ані інших обмежень, бо розмови на серйозні теми можна вести і з шестикласниками, і з людьми зрілого віку. Головне – так розставити акценти, аби глядачам було зрозуміло, про що фільм, яка проблематика в ньому порушена, як попередити або унеможливити подібні факти порушень прав людини тощо. Ми намагаємося розвивати в людині критичне мислення, бажання ставити питання і шукати на них відповіді. Саме тому всі перегляди фільмів обов’язково супроводжуються обговоренням», – зауважує регіональна координаторка фестивалю у Волинській області Богдана Стельмах. «Рада, що тепер у нас сформувалося коло поціновувачів документального кіно про права людини, і я сподіваюся, що з кожним сезоном вона ставатиме все більшою», – зазначила модераторка фільмів Тетяна Карпів.

 

Під час однієї з правових медіа-кав'ярень

 

Співорганізатором фестивалю у Ковелі стала громадська організація «Центр правової допомоги», яка показала документальні стрічки для місцевих школярів і студентів. За словами програмного менеджера організації Нати Самчинської, перший досвід роботи з фестивальними фільмами виявився дуже корисним: «Ми дуже раді й тішимося тим, що люди, які завітали на покази, залишилися задоволеними й дякували за можливість перегляду цих фільмів. Навіть фанати фестивалю з’явилися. Висловлюємо подяку всім, хто долучився до проведення й організації події та глядачам за те, що знайшли час прийти».


Оргкомітет Мандрівного фестивалю Docudays UA висловлює щиру вдячність партнерським організаціям і медіа-партнерам за активну життєву позицію та сприяння в донесенні до громадян інформації про права людини, свободу вибору й відповідальність перед собою та суспільством.

 

Джерело: volynpressclub.org.ua

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023