«Енциклопедія Майдану»: феномен свободи духу

«Енциклопедія Майдану»: феномен свободи духу

01 грудня 2015

У рамках Мандрівного Docudays UA будуть представлені три фільми з проекту «Енциклопедія Майдану». Це короткометражні історії про спалах громадянської активності в Україні. Герої фільмів – правозахисники, волонтери, військові медики, журналісти, блогери, прості люди, які змінили реальність у сучасній Україні. У кожного героя своя історія, проте всі разом вони складаються в єдину оповідь.

 

Режисером проекту виступив Сергій Лисенко. «Євромайдан – непересічне явище, під час якого українці показали свою здатність добровільно об’єднуватися задля спільної перемоги. Ми працюємо над «Енциклопедією Майдану», щоб зберегти безцінний досвід і показати, яке продовження він отримав зараз», – говорить він.

 

 

У фільмі «Очищення» йдеться про Єгора Соболєва. Журналісти дали йому титул «головний люстратор країни». Цей фільм про внутрішню силу людини, яка пройшла шлях від правозахисника до коменданта Євромайдану, від журналіста до народного депутата, від борця з корумпованою державною владою до державного діяча.

 

Стрічка «Мир» розповідає про Мирослав Гая. Він кожен другий тиждень возить в зону АТО харчі, форму, прилади нічного бачення та інші необхідні військовим речі. А між поїздками в АТО Мирослав – професійний актор та викладач акторської майстерності, постановник танців на телеканалі СТБ у проекті «Танцюють всі!».

Героями третього фільму «Хоттабич та його команда» стали медики-волонтери із команди Хоттабича, які не раз потряпляли під обстріли, виїздили на підконтрольну терористам територію та ризикували власним життям заради порятунку поранених бійців.

 

«Феномен свободи духу й самоорганізації українців – і під час Майдану, і нині під час війни – досі залишається загадкою для цілого світу. Ці незбагненні люди сьогодні змінюють не лише себе, народ, свою країну, а й цивілізаційний устрій сучасності. Усім, хто хоче зрозуміти, чому втік Янукович, що за люди відродили українську армію й чому Україна неодмінно переможе, рекомендую подивитися фільми із циклу «Енциклопедія Майдану»,Алла Тютюнник, член Оргкомітету фестивалю Docudays UA, правозахисниця.

 

Цикл був створений громадською організацією «Південь» та Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA за підтримки Посольства Швеції в Україні.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023