Стрічки з Docudays UA у Херсонських в'язницях

Стрічки з Docudays UA у Херсонських в'язницях

25 грудня 2015

12-й Мандрівний Docudays UA, вже традиційно для херсонців, цього року розпочався і проходив під час під час Всеукраїнського тижня права з 7 по 14 грудня. 


Пенітенціарні установи Херсонщини знову, через рік, зустрічали найкращі документальні фільми про права людини з програми фестивалю. Темою усіх заходів мандрівного Docudays UA стала «Пропаганда». Адже кіно – найдієвіший інструмент просвіти. Фільми «Божа воля», «Скрізь майдан» та «Фізрук, золото та річка» під час показів стали зброєю, яка не робить пострілів, але перезавантажує свідомість. Кіно дивилися у кожній колонії.

 

Величезний інтерес у засуджених викликала кінострічка Катерини Горностай «Скрізь майдан». Глядачі побачили історію, яка вершилася на їхніх очах. Деякі намагалися знайти себе на майдані. Інші говорили, що замість голлівудського блокбастеру подивились інше кіно, про простих людей, що змінюють світ на краще. А після перегляду усі охочі висловили свою думку про історичні події та їх наслідки для країни та кожного з нас.

 

Сюжет стрічки Бєати Бубєнєц «Божа воля», яка отримала головний приз Docudays UA у жанрі DOCU/ПРАВО вразив глядачів. Навіть у в’язнів, головний герой Ентео викликав відразу та негативні емоції. Говорили про те як релігія впливає на людей і висловили думку, що у сучасної молоді відбувається підміна загальнолюдських цінностей хибними. А найстрашніше, що люди ще й вірять у те, що вони все роблять правильно.

 

Історію невідомого місця, де герої борються за виживання у жорстких умовах, яку розповів Аманбек Ажимат у фільмі «Фізрук, золото та річка» глядачі дивились легко та невимушено. Дуже цікавим видався показ цієї стрічки у одній із виправних колоній, де до перегляду долучилися і місцеві викладачі, що навчають засуджених. Вони з задоволенням переглянули стрічку разом із засудженими та висловлювали свої думки під час обговорення. Намагалися порівнювати життя сільських вчителів Киргизстану та України. Деяким з них теж доводиться підробляти, адже зарплатня нашого вчителя навіть нижча ніж у фізрука-героя фільму. А директор навчального пункту засуджених пожалкував, що у нас не має такої золотоносної ріки. Один із засуджених, сказав, що навіть не уявляв, що золото добувати так важко.

 

Загалом, 12-й Мандрівний фестиваль про права людини Docudays UA, як завжди пройшов у пенітенціарних установах Херсонщини на високому рівні та залишив незабутні враження. З’ясувалося, що деякі з засуджених вже не вперше дивляться документалістику з програми Docudays UA і добре пам’ятають минулорічні покази. Наприклад, у Північній виправній колонії №90 один із глядачів пригадав як минулого року дивились та обговорювали фільм про маленьку дівчинку, яка постійно втікала з дому від батьків-пияків, ховаючись наодинці з природою.

Цього року Docudays UA завершив свою ходу по виправним колоніям Херсонщини із найкращими враженнями.

 

Євген Коваленко

 

Джерело: www.vgoru.org

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023