Мандрівний у Сєвєродонецьку: «За допомогою кіно долучаємося до світу»

Мандрівний у Сєвєродонецьку: «За допомогою кіно долучаємося до світу»

14 листопада 2016

5 листопада в місті Сєвєродонецьк фільмом «Дивні частинки» режисера Дєніса Клєблєєва завершився Мандрівний фестиваль Docudays UA. Протягом двох тижнів глядачі мали нагоду подивитися 24 документальні фільми, відзначені й міжнародними кінофорумами неігрового кіно, і призами на березневому фестивалі Docudays UA.

 

 

Загалом у програмі понад сорок найкращих стрічок України та світу. Це потужні історії про активізм, реабілітацію після війни, несприйняття іншості, бунтівний підхід до освіти.

 

«Найпалкіші дискусії в нас тривали після перегляду фільмів «Касабланка» Александри Мацюшек, «Жива ватра» Остапа Костюка та «Тягар доказів» Штефана Кесисоглу», – розповідає Олег Невениця, регіональний координатор Мандрівного фестивалю в Сєвєродонецьку.

 

«Окрім переглядів фільмів, ми підготували дві фотовиставки. Перша – «See Another Side» («Побачити іншу сторону») – показує повсякденне життя внутрішньо переміщених осіб зі сходу України. Друга – «Народження України» – відомого російського журналіста Вікторії Івлевої».

 

Цьогоріч, окрім Сєвєродонецька, до фестивальних показів упер ше долучилися регіональні партнери: 6 кіноклубів з районних бібліотек Біловодська, Лисичанська, Марківки, Новопскова, Сватового та Старобільська.

 

 

«За короткий проміжок часу глядачі побували на Кубі, де познайомилися з Владіміром, у якого синдром Дауна, та його мамою Нельсою, жінкою літнього віку, яка занедужує. Чи зможе він тепер сам доглядати за своєю мамою?.. Ми побачили історії людей, готових вирушити в найбільш «гарячі точки», щоби покінчити зі звірством тортур і безжальних страт, спричинених державцями... Співпереживали біженцям, які втекли від смерті, голоду, злиднів, і слухали аргументи людей, згодних відправити їх назад... Ми познайомилися з кількома молодими людьми - фізиком і музикантами, які так пристрасно бажали донести свій запал до всіх людей, але при цьому швендяли по світу... Побували на полонинах українських Карпат, де стали свідками згасаючого традиційного ремесла... Ми з подивом спостерігали за експериментом у навчанні дітей у школі... Із жахом слідували за дівчиною Алісою по стежці війни на сході України... За допомогою документальних фільмів ми долучаємося до всього світу, учимося дивитися на історії людей з їхніми проблемами з різних боків. Так, здійснена нами невелика подорож змусила й усміхатися від щастя, і співпереживати гіркими сльозами, що зрештою стане невід'ємним спогадом кожного з нас», – ділиться своїми враженнями Олексій Ходико, модератор показів під час Мандрівного фестивалю в Сєвєродонецьку.

 

Традиційно Мандрівний фестиваль Docudays UA проходить щороку із жовтня по грудень. Цьогоріч документальні фільми побачать мешканці понад 250 міст і містечок України.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023