Від Збруча до Черемошу: мандри Docudays UA

Від Збруча до Черемошу: мандри Docudays UA

07 листопада 2016

Наприкінці жовтня на Тернопільщині стартував Мандрівний Docudays UA. Перші покази вже відбулися в Коропці, Чорткові й Тернополі. І протягом наступних трьох місяців фестиваль укотре охоплять простір «від Збруча до Золотої Липи».

 

«Цьогоріч це фестивальне свято відбулося також у Коропці. Буквально днями, 27 жовтня, фестиваль примандрував у наше містечко. Не лякають цих мандрівників відстані, розбиті дороги наших провінцій, імовірна байдужість влади й громади до серйозного кіномистецтва, покликаного розвивати критичне мислення», – ділиться своїми враженнями Роксолана Задорожна, учителька Коропецького ліцею-інтернату, член ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ».

 

«Цьогорічний фестиваль проходить під гаслом «Крізь ілюзії». Це означає – бажані зміни в країні не відбудуться самі собою, без наших зусиль. І однією з домінант Мандрівного Docudays UA цього року є заходи з нагоди 40-річчя створення Української Гельсінської групи – першої в Україні правозахисної організації. Тож, із чим прибули до нас подорожні в Коропець? Зустріч із фестивалем відбулася в приміщенні Коропецької загальноосвітньої школи. Загалом, було три сеанси перегляду документальних кінострічок. Учні-старшокласники дивилися фільм із серії «Енциклопедії Майдану» українського режисера Сергія Лисенка, поява якої приурочена до третьої річниці початку Революції Гідності. Потім дев’ятикласники переглядали стрічку про наслідки втручання сучасної людини в природу. Фільм демонстрував руйнування природної екосистеми річки Туа в Португалії, на якій побудували гідроелектростанцію. Для мешканців придністровських районів ця тема дуже актуальна, адже існують плани будівництва каскаду із шести ГЕС на Дністрі, що перетворить нашу прекрасну річку в каскад ставків зі стоячою водою. Тож свідомим громадянам краю слід докласти всіх зусиль, аби завадити руйнуванню одного із «Семи природних чудес України» – Дністровському каньйону. Маємо надію, що хтось із юних глядачів згаданого фільму розповість своїм друзям та близьким про незворотні наслідки таких безглуздих проектів для природи. Що тернополяни в критичну мить консолідуються, створять такий громадський супротив, що не дозволить реалізувати руйнівні для довкілля програми чиновників від енергетики...»

 

«Приводом для активного й тривалого обговорення в аудиторії дорослих стала стрічка режисерки Олени Федюк «Заробітчанський шлях». Цей фільм про злободенне й суперечливе, про проблеми, пов’язані з масовою трудовою міграцією українців за кордон. Дивилися, сперечалися, намагалися робити висновки…»

 

«Фестиваль Docudays UA мандруватиме Тернопіллям ще впродовж місяця. Цього року географію його мандрів суттєво розширено. Якщо в попередні роки вони простягалися на просторі «від Збруча до Золотої Липи», то в цьому сезоні їх буде розширено аж до Черемошу. Тернопільська команда Docudays UA має намір показати нову стрічку режисера Остапа Костюка «Жива ватра» у віддалених містечках та селах Гуцульщини. У фільмі розповідається про останніх представників правічної професії горян – вівчарів, які випасають отари на високих полонинах. Цим сюжетом автори намагаються привернути увагу до проблем збереження вікових традицій життя в гармонії з Природою, унікальної природної та етнографічної спадщини Карпатського краю, дорогої для всіх нас, українців, незалежно від того, у якому регіоні ми мешкаємо».

 

Покази відбуватимуться в будинках культури, молодіжних клубах, кафе, бібліотеках, школах, гімназіях, коледжах, а також у закладах позбавлення волі. Вхід на всі заходи в рамках фестивалю – вільний.

 

За матеріалами: 21.helsinki.org.ua

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023