Кіно на Вінниччині: шукаючи свою думку

Кіно на Вінниччині: шукаючи свою думку

05 грудня 2016

Міжнародний мандрівний фестиваль Docudays UA мандрує Вінниччиною вже дев’ятий сезон поспіль, щоразу розширюючи свою географію.

 

Цього року з 1 по 20 грудня можливість переглянути кращі зразки документалістики матимуть жителі Вінниці, Хмільника, Літина, Бару, Немирова, Липовця, Жмеринки. Вперше фестиваль завітає до Козятина та Погребища. У районних центрах кінопокази відбуватимуться у бібліотеках, будинках культури та просто в сільських хатах. А в обласному центрі денні сеанси можна буде відвідати в обласній бібліотеці імені Тимірязєва, а вечірні – у книгарні «Є».

 

Після перегляду кожної стрічки громадські активісти проводитимуть обговорення кінокартини. Також планують організувати кілька тренінгів для молоді.

 

«Права людини – це така галузь, яка завжди потребує просвіти. Саме тому ми виступили з ініціативою і запросили до Вінниці Docudays UA, бо хотіли дивитися інше кіно, ніж в телевізорі, хотіли вчитися. Вінниця долучилися до кінопоказів у 2008 році і перший кіноклуб ми облаштували у приватній квартирі, – розповідає організатор фестивалю у Вінницькій області, голова громадської організації «Подільський центр соціальних технологій» Оксана Яцук. – Цьому році ми приймаємо Docudays UA вже дев’ятий раз і щасливі з того, що географія фестивалю розширюється. Тема цьогорічного фестивалю – «Крізь ілюзії», адже сьогодні країни й народи прощаються з багатьма своїми ілюзіями. Руйнується ілюзія про стабільність того світовлаштування, про яке разом домовилися сильні демократичні країни. Розвіялася ілюзія всього світу про слабкість України й нездатність українців до самоорганізації... Особливість вінницьких кінопоказів в тому, що після перегляду ми тривало обговорюємо побачене. І я, навіть, не знаю, що цікавіше сам фільм, чи процес його обговорення. Перегляд таких документальних фільмів допомагає людям розвиватися, мати інший погляд на події, які відбуваються у світі, країні чи громаді. Не мислити штамами, а шукати свою думку».

 

 

У Вінниці фестиваль стартував з вітчизняної кінострічки про життя вівчарів українських Карпат і долю традиційного ремесла на фоні сучасних змін «Жива ватра».

 

Попереду на глядачів чекає насичена програма з фільмів, які порушують питання спільні як для України, так і всього світу. Це, зокрема, фільми про несприйняття іншості («Звіть мене Маріанною» Кароліни Белявської), жіночий активізм за авторитарних режимів («Жіноча «Солідарність» Марти Дзідо й Пьотра Шлівовського). «Полоскотати» емоції обіцяє цикл фільмів «Енциклопедія Майдану» – це історії про спалах громадянської активності в Україні. Цікавим є той момент, що більшість з презентованих фільмів відзняті молодими українськими режисерами, причому як професійними, так і аматорам. Через це кожен глядач має можливість знайти фільм для себе – чи про політичні перипетії, чи про внутрішній світ людини.

 

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця

Фото зі сторінки фестивалю у «Фейсбук»

Джерело: День

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023