Docudays UA мандрує до Кіровоградської області

Docudays UA мандрує до Кіровоградської області

06 грудня 2017

Уже п’ятий рік у містах і селах Кіровоградської області шанувальники документальних фільмів долучаються до заходів ХІV Мандрівного фестивалю Docudays UA.

 

«Навіть не віриться, що це вже п’ятий фестиваль, який ми проводимо. Наче вчора тільки починали організовувати покази, обирали потрібний проектор, екран та інше обладнання. Перший рік 95% показів відбулися в районному центрі, у селищі міського типу Компаніївка. І вже тоді ми вирішили, що більшість показів необхідно проводити в селах району, бо сільські мешканці та мешканки перебувають у нерівноправному становищі порівняно з містянами. Вони не мають такого вибору проведення дозвілля, як міські мешканці, а також доступу до відповідних знань та культурних подій», – розповідають регіональні координаторки фестивалю.

 

Компаніївських глядачів найбільш схвилювала й обурила стрічка «Народжені бути вільними» (режисерка Ґаяне Петросян). Вони зізналися, що навіть і не замислювалися над тим, як проходить відлов, перевезення, утримання та дресирування диких тварин. І що ми прищеплюємо своїм дітям та онукам, коли ведемо їх до цирку чи зоопарку? Фільм змусив замислитися: чи не втрачаємо ми людяність, дбаючи лише про заробляння грошей та матеріальні статки?

 

У селі Живанівка глядачі та глядачки щиро співчували головній героїні фільму «Історія зимового саду» (режисер Семен Мозговий), та все-таки дійшли висновку, що людина із 45-річним трудовим стажем заслуговує на відпочинок. Подібним улюленим місцем у селі був нині пересохлий ставок, про який зараз піклуються місцеві активіст(к)и та шукають шляхи його відновлення.

 

У Виноградівці глядацька аудиторія виявилася доволі цікавою: прийшли мами зі своїми дітьми. Тому перед нами постало нелегке завдання: що показати, аби всім було цікаво та прихильників документального кіно збільшилося? Вирішили і від програми показів не відходити, і діток зацікавити. Тож для дорослих показали фільм «Ці речі, ці спогади» (режисер Роджер Горн), а для дітей – «Альфредо» (режисери Майке фон дер Лінден і Мар’є Губе).

 

Глядачі вподобали обидва фільми, а опісля із задоволенням обговорювали побачене. Виявилося, що в кожного з присутніх є речі, з якими вони не розлучаться за жодних обставин. Чимало місцевих жителів змушені їздити на заробітки, як і герої фільму «Ці речі, ці спогади». Люди визнають, що дуже непросто реалізувати свої права на гідні умови життя та працю.

 

 

Діти після перегляду «Альфредо» розповідали про свої мрії й про те, що вони роблять для їх здійснення. Юні глядачі визнали, що в Альфредо потрібно вчитися наполегливості, терпіння та працьовитості. Цей фільм ми вже демонстрували учнівській аудиторії, тож він назбирав чимало схвальних відгуків. Юні глядачі впевнені, що Альфредо обов’язково стане чемпіоном світу із фокусів.

 

У Водяному дивилися фільм «В іншому світі» (режисер Анна Бединська), у селі Червона Слобода – стрічку «Моя донька Нора» (режисерка Ясна Країновіч).

 

Для учнів і студентів також було організовано покази в навчальних закладах, тож юні глядачі переглянули такі фільми: «Щоденник» (режисерка Олександра Чупріна), «Алтимир» (режисер Кей Ганнаган), «Домашні ігри» (режисерка Аліса Коваленко), «Рок-н-рольники» (режисер Дан Бол), «Пеперові зірки» (режисерка Інна Омельченко) та «Альфредо» (режисери Майке фон дер Лінден і Мар’є Губе).

 

Можна стверджувати, що попри відсутність опалення в сільських закладах культури та їх занедбаність, важкий шлях через стан доріг, фільми Мандрівного Docudays UA досягають мети і їх дивляться в сільських клубах, бібліотеках та школах Кіровоградщини, а цього року й у смолінському кафе «Алабама».

 

 

 

Цього року глядачі та глядачки подивилися й обговорили 21 фільм, кожен з яких отримав чимало позитивних відгуків.

 

Дорослі відвідувачі(-ки) також наголошують на правдивості та актуальності фільмів, із сумом говорять про порушення прав людини, про те, як нелегко захистити й реалізувати свої права. Справжні дискусії викликали фільми «Домашні ігри», «Ракіяда» та «У пошуках кращої долі». Завдяки документальним стрічкам люди вчаться оцінювати власні вчинки та вчинки героїв з позиції дотримання прав людини.

 

Фото: Євгеній Кірієнко

Організаторами фестивалю в Кіровоградській області є громадська організація «Успішна Взаємодія».

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023