Виставка плакатів «Довіряй, але перевіряй» в Одесі

Виставка плакатів «Довіряй, але перевіряй» в Одесі

08 грудня 2017

22 грудня запрошуємо на відкриття виставки плакатів «Довіряй, але перевіряй» у рамках Мандрівного Docudays UA в Одесі. На ній буде презентовано роботи художників та художниць, які розмірковують про стан медіа загалом та медіаграмотності в українському суспільстві.

 

О 17 запрошуємо на:

 – відкриття виставки

– розмову з Борисом Херсонським. Модерує Світлана Бондар

 

Борис Херсонський – професор психології, поет, перекладач, кандидат медичних наук, завідуючий кафедри клінічної психології Одеського Національного університету ім. І. І. Мечникова (з 1999 -2015 року).

 

Світлана Бондар – медіакритикиня, журналістка, викладачка факультету журналітики, реклами й видавничої справи Одеського Національного університету ім. І. І. Мечникова, головна редакторка онлайн-видання «Оріnion»

 

Місце: Одеська бібліотека ім. Грушевського (вул. Троїцька, 49/51)

 

Уперше роботи з проекту «Довіряй, але перевіряй» побачили кияни – цієї осені тривала вулична виставка на бульварі Вацлава Гавела в Києві. На 30-ти стендах вздовж бульвару розмістилися роботи українських художників та художниць з клубу ілюстраторів Pictoric. Зокрема, було розкрито теми цензури, пропаганди, свободи слова, фейкових новин, інформаційної війни, критичного аналізу медіа-повідомлень, зв’язку влади та медіа, соціальних мереж і суспільного телебачення.

 

Тепер цю виставку можуть побачити мешканці та мешканки Одеси в бібліотеці ім. Грушевського (вул. Троїцька, 49/51) в рамках Мандрівного Docudays UA.

 

«В Україні недостатньо розвинуте критичне ставлення до повідомлень ЗМІ, особливо в регіонах. Наприклад, на півдні та сході України лише 15% людей помічають приховану рекламу, пропаганду або упереджені матеріали на загальноукраїнських телеканалах, а 12% – у всеукраїнських онлайн-виданнях*. Ми хочемо зосередити увагу на основних принципах медіаграмотності та презентувати це зрозуміло для масової аудиторії, тому вибираємо візуальну плакатну мову, яка здатна ефективно донести суть, і підсилюємо її журналістськими фаховими висловлюваннями,» − говорить співзасновник клубу ілюстраторів Pictoric, художник Олег Грищенко.

 

Проект «Довіряй, але перевіряй. Медіаграмотність в українському суспільстві» підтримало Міністерство закордонних справ Чеської республіки в межах програми Transition. У рамках проекту також була видана книжка з роботами художників та статтями журналістів на тему медіаграмотності. Її можна буде переглянути й під час події.

 

Клуб ілюстраторів Pictoric – це спільнота ілюстраторів та ілюстраторок, дизайнерів(-ок)-графіків та художників(-ць). Створюють спільні проекти та залучають до них талановитих художників з різних країн для того, щоб популяризувати якісну сучасну ілюстрацію в Україні та закордоном на міжнародних фестивалях та книжкових ярмарках (серед них Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал», Tbilisi Book Days, Міжнародний фестиваль постерів та типографічного дизайну Plaster в місті Торунь (Польща), Франкфуртський книжковий ярмарок тощо). Також Pictoric організовує освітні заходи, майстер-класи та лекції. Найвідоміший на сьогодні проект Pictoric – «Діячі України» – про відомих українців, що популяризує українську історію та культуру мовою сучасного графічного мистецтва.

 

*За результатами другої хвилі дослідження медіа-ситуації півдня та сходу України, проведеного Інститутом масової інформації та GfK Ukraine навесні 2017 року.

 

ВХІД ВІЛЬНИЙ

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023