Дискусія «Бібліотеки як центри громад: виклики, можливості, стратегії успіху» у Харкові

Дискусія «Бібліотеки як центри громад: виклики, можливості, стратегії успіху» у Харкові

21 грудня 2018

Після перегляду фільму Фредеріка Вайзмена «Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека» в Харківській державній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка відбулась дискусія на тему «Бібліотеки як центри громад: виклики, можливості, стратегії успіху».

 

Модераторка дискусії – Марія Медведська, заступниця директора Харківської обласної бібліотеки для юнацтва, поділилася враженнями стосовно дискусії:

 

Мені пощастило модерувати цю чудову подію. І мені дуже приємно усвідомлювати, наскільки багато небайдужих представників нашої професійної культурно-бібліотечної спільноти відгукнулось на заклик познайомитись із непересічним творінням сучасної документалістики.

 

 

Після перегляду нарису із життя цієї культурної інституції ми розпочали дискусію щодо порушеного у фільмі питання ролі бібліотек у розвитку сучасного суспільства. Тему дискусії «Бібліотеки як центри громад: виклики, можливості, стратегії успіху» спробували обговорити з різних позицій, проводячи паралелі між реаліями США та України, шукаючи спільне й відмінне, виявляючи глобальні ризики та не менш глобальні можливості.

 

За відносно короткий час дискусії ми встигли:

 

Поділитись враженнями від деяких фактів і статистичних даних із фільму. Ну як не здивуватись такій статистиці: 1 з 3 нью-йорківців не має доступу до мережі й тому перебуває в «цифровій пітьмі»! Саме такими даними оперує топ-менеджмент Нью-Йоркської публічної бібліотеки, обстоюючи потребу посилення деяких технологічних програм установи. І як не усвідомити у зв’язку із цим, наскільки все-таки повсюдним, попри географічні кордони, є виклик щодо створення рівномірної, доступної та якісної інформаційної інфраструктури.

 

 

Потішитись на прикладі NYPL від розмаїття діяльності сучасних бібліотек. Бібліотека, яка регулярно пропонує громаді не тільки очікувані заходи книжкової тематики, а й музичні концерти, профорієнтаційні ярмарки, зустрічі із знаменитостями зі світу мистецтва, групи подовженого дня для дітей, курси робототехніки для підлітків… і далі цей перелік послуг можна продовжувати ще дуже довго.

 

Отримати мотиваційний заряд від того, які амбіції здатна висловлювати прогресивна бібліотека, перетворюючи виклики на можливості. Наприклад, прагнення залатати інформаційні дірки в житті громади й бути інтегратором усіх активностей у розвитку «цифрового міста». Або потребу бути місцем, де насправді раді всім, справжнім простором толерантності та інклюзивності.

 

Узагальнити деякі фактори та стратегії успіху для бібліотеки в сучасному світі. Тут навіть не треба вдаватись у довгі роз’яснення: Тільки лідерство з проактивністю!.

 

 

І наостанок ще один висновок дискусійної групи:

 

Що все-таки робити українським культурним інституціям для розвитку власного бренду, такого ж пізнаваного й привабливого для громади, як у випадку Нью-Йоркської публічної бібліотеки?

 

Відповідь однозначна: єднатись і співпрацювати! Разом «лупати сю скалу» суспільних стереотипів і упереджень. Об’єднаними силами конкурувати з «диваном» і соціальною пасивністю. Бути на крок попереду. Бути лідерами. Хоч як це й складно.

 

 

Показ та обговорення фільму «Ex Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека» відбулись як спеціальна подія XV Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у партнерстві з Харківським обласним відділенням Української бібліотечної асоціації за підтримки Посольства США в Україні. У заході взяли участь бібліотекарі(ки) Харкова та районних центрів Харківської області.

 

Фахівці та фахівчині кабінету бібліотекознавства та відділу іноземної літератури ХДНБ ім. В. Г. Короленка підготували книжково-документальну експозицію «The New York Public Library». Серед експонатів виставки – путівник по Нью-Йоркській публічній бібліотеці, звіти про її роботу за 1909–1917 рр. В окремому розділі зібрані праці видатної бібліотекознавчині Л. Б. Хавкіної – активної популяризаторки кращого американського досвіду серед українських книгозбірень.

 

 

Ексклюзив виставки – документи з відділу рідкісних видань Нью-Йоркської публічної бібліотеки: дайджест і матеріали листування Л. Б. Хавкіної-Гамбургер з директором NYPL Е. Г. Андерсоном. Виставку представила Юліана Ходарєва, головна бібліотекарка кабінету бібліотекознавства імені Л. Б. Хавкіної.

 

Текст: Володимир Каплун, Марія Медведська

Фото: Христина Пашкіна

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023