Найефективніша зброя в боротьбі з насиллям – наша обізнаність і небайдужість. Показ і обговорення стрічки «Жінка в полоні» в Харкові

Найефективніша зброя в боротьбі з насиллям – наша обізнаність і небайдужість. Показ і обговорення стрічки «Жінка в полоні» в Харкові

02 грудня 2018

Напeрeдодні відкриття Всeсвітньої кампанії «16 днів проти насильства» 23 листопада 2018 року в Комунальному закладі «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради відбувся показ документального фільму угорської режисерки Бернадетт Тузи-Ріттер «Жінка в полоні» у межах Мандрівного фeстивалю докумeнтального кіно про права людини Docudays UA. 250 глядачів, більшість серед яких були зацікавлене студентство академії, змогли переконатися, що підступність сучасного рабства полягає в прихованих механізмах обернення пересічних громадян(ок) на рабів(инь).

 

Модераторкою заходу була Юлія Чернецька, докторка педагогічних наук, доцентка, професорка кафедри соціальної роботи та соціальної педагогіки академії, яка на початку перегляду зазначила, що кінострічка привертає увагу до проблеми сучасного рабства: «На жаль, ми не можемо стверджувати, що рабство залишилося в минулому. За свідченнями Ради Європи кількість примусово експлуатованих людей постійно зростає. Від насильницького поневолення потерпає 45 мільйонів людей у світі».

 

 

Після перегляду відбулося жваве, стурбоване обговорення кінострічки. Страх, відчай, безнадія і самотність, які окреслюють життєвий простір Маріш – жінки в полоні, передалися й глядацькому залу. Дуже емоційною була реакція студентів і студенток, які у своїх висловлюваннях наголошували на потребі правового виховання підлітків та молоді, щоб вони не перетворилися на власність своїх гнобителів і гнобительок, як це сталося з героїнею документальної стрічки.

 

Модераторка заходу узагальнила виступи глядачок і глядачів, зазначивши, що фільм потужною художньою силою спрямовує свідомість, волю й почуття особистості на пізнання та осмислення рабства як соціальної реалії сучасності, а також на формування переконання, що найефективнішою зброєю в боротьбі з насиллям є наша обізнаність і небайдужість.

 

 

Текст: Ольга Алфьорова

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023