Показ стрічки «Гірчиця в садах» і зустріч режисера Пьотра Армяновського зі студентською молоддю Полтави

Показ стрічки «Гірчиця в садах» і зустріч режисера Пьотра Армяновського зі студентською молоддю Полтави

01 грудня 2018

23 листопада за сприяння Управління сім'ї молоді та спорту Полтавського міськвиконкому полтавське студентство мало змогу переглянути документальну стрічку «Гірчиця в садах» та зустрітися з режисером Пьотром Армяновским.

 

«Кому з вас доводилося покидати власний дім? Піднесіть руки», – так звернувся режисер до глядачів і глядачок.

 

 

«Мене цікавило, як це повертатися додому. У цьому фільмі я був спостерігачем за тим, як хтось повертається до власного дому, дому, де промайнуло дитинство... Дім у селі Новотроїцькому, де минуло дитинство головної героїні, як і гірчиця, що росте в саду, набуває у цій стрічці поетичного образу», – перед початком показу говорить Пьотр Армяновський.

 

Знаково, що кілька років тому в Полтаві саме в цьому залі вперше глядачі(ки) побачили документальну виставу «Злато місто». Документальну виставу побудовано винятково на інтерв’ю мешканців і мешканок Полтави й переселенок і переселенців. У цьому одна з ключових відмінностей документальної драми від класичного театру – драматург не додає жодного слова від себе. Форма такої собі сповіді, інтерв’ю чи відкритого щоденникового запису для полтавського глядача виявилася новою. Тоді на виставі була присутня героїня фільму – сьогодні ж вона промовляла з екрану.

 

 

Ця стрічка заряджена вдумливою авторською рефлексією, адже суто особиста, інтимна сімейна історія Олени (так звуть героїню фільму) є трампліном до детальних роздумів про руйнування колись звичного, можливо, навіть занадто усталеного світу, у який війна увірвалася (для таких людей, як Олена) справді раптово. Безумовно, ключовий образ фільму – будинок. Будинок, який існує фактично на стику між війною й миром, минулим і сьогоденням. І будинок цей знятий режисером з увагою до деталей, які дають вичерпну характеристику про героїню.

 

Обговорення пройшло жваво, студентство цікавилося як процесом зйомки, так і ставленням режисера до суспільно важливих тем.

 

 

Фото: Олександр Волаков

Текст: Наталія Трикаш

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023