У Рівному дебатували про права людини

У Рівному дебатували про права людини

14 грудня 2018

У Рівному влаштували дебатний турнір на тему «Рівні рівності». Він відбувся 8 грудня в межах 15-ого Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Рівненській області. 

 

Основою для пошуку суперечливих тверджень, теорій та аргументів, які під час гри використали дебатер(к)и, став фестивальний фільм «Вихідний». У ньому йдеться про події в південному українському місті, де люди вийшли відзначити важливе державне свято. Старі та нові символи, пошук ідентичності та можливість порозуміння між людьми, які хоч і живуть на сусідніх вулицях, проте стають з кожним днем віддаляються один від одного. «Вихідний» – це портрет міста й водночас людей, які в ньому живуть.

 

 

Так, гравці і гравчині дискутували над такими твердженнями: «Право на свободу вираження ідей не повинне обмежуватися навіть умовами військового стану», «Кінофестиваль – кращий формат поширення інформації про права людини», «Заборона будь-якої ідеології недопустима, крім випадків прямої загрози життю людей».

 

Дебати відбувалися в так званому британсько-парламентському форматі. Тобто на одному майданчику грали 4 команди – дві команди «уряду» і дві – «опозиції». Загалом участь у змаганні взяли 18 гравців і гравчинь. І це не лише рівнян(к)и, а й гості з Луцька, Львова та Вінниці.

 

Вони провели 3 дебатні раунди. Учасниками(цями) фінальної гри стали три рівненські команди й одна львівська. Зрештою, 1-ше місце посіла команда «Аліса» (Рівне), у якій грали Вадим Райков та Оксана Коночук. 2-ге місце в команди «Тостер» (Рівне) у складі Дмитра Круглова та Юрія Карпача. 3-тє місце – у гравців команди «Давай без скоровомовок» (Львів) Аскольда Вільхи та Олександри Давидової. 4-е місце посіла команда «Вегас» (Рівне) у складі Іванни Кушнір та Руслана Власюка.

 

 

«Основними критеріями, якими керувалися, оцінюючи гравців, є рівень доведеності аргументів. Ми звертали увагу, наскільки вони правдиві, реалістичні, а також наскільки логічним був той ряд, який вибудовували представники «уряду» чи «опозиції», – пояснює суддя гри Максим Ніщий.

 

Формат дебатів зараз популярний, бо це хороша можливість «прокачати» мізки, переконують гравчині та гравці. Крім того, цей формат дозволяє розглянути тему більш глибоко й всебічно. Адже за умовами гри учасники й учасниці відстоюють протилежні погляди на одну й ту саму проблему.

 

Захід організований Рівненським осередком Федерації дебатів України, Рівненською обласною універсальною науковою бібліотекою та РОГО «Комітет виборців України».

 

Текст: Інформаційний відділ РОГО КВУ

Фото: Тетяна Кушнірук

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023