Мандрівний Docudays UA-2018: підбиваємо підсумки

Мандрівний Docudays UA-2018: підбиваємо підсумки

28 грудня 2018

Із жовтня до грудня мешканці та мешканки понад 200 міст і містечок у 22-х областях України мали змогу переглянути й обговорити документальні стрічки з програми цьогорічного Мандрівного Docudays UA, а також узяти участь у правозахисних заходах у межах фестивалю. Подорож Мандрівного розпочалася 6 жовтня в містечку Чернігівка (Запорізька область) з показу стрічки «Проект “Бабця”». Триватимуть перегляди та обговорення фільмів до 29 грудня. Підбиваючи підсумки 2018 року, вирішили пригадати події Мандрівного 2018. Розповідаємо про покази документальних стрічок по всій Україні, а також про правозахисні заходи у межах Мандрівного. 

 

Цьогорічний Мандрівний розпочався на Тернопіллі зі спеціальної події – показу фільму Фредеріка Вайзмена «Ex-Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека». Показ стрічки передував дискусії «Бібліотека як центр життя спільнот у мегаполісі, містечку, селі – це утопія чи реальність?», протягом якої працівники(ці) міських та університетських бібліотек, студентство, громадські активісти(ки) обговорили стан і роль сільських бібліотек у житті громади, а також подальшу долю Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Подія відбулася за сприяння Посольства США в Україні.

 

Фото з показу фільму «Ex-Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека» в Ужгороді. Автор: Михайло Мельниченко.

 

Стрічка «Ex-Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека», що цьогоріч стала спеціальною подією Мандрівного, також демонструвалася у Львові. Ольга Гончар розповіла про те, як проходили обговорення фільму після львівських показів. Головний висновок дискусії полягає в тому, що бібліотекам не варто боятися бути різними. В Ужгороді після перегляду фільму аудиторія говорила про роль і функцію сучасних публічних бібліотек з письменником, поетом, перекладачем Андрієм Любкою. Матеріал про дискусію підготувала Наталія Кабацій.

 

На обговоренні після показу фільму «Ex-Libris: Нью-Йоркська публічна бібліотека» в Полтаві вдалося виокремити головні точки для розвитку бібліотек. Для мешканців і мешканок Полтави ними стали бібліотечний простір, бібліотека як місце відпочинку, встановлення зв'язків та соціальне партнерство.

 

У Львові одними з перших показів були покази фільмів «Явних проявів немає» і «Віддалений гавкіт собак» спільно з «Бієнале довіри». Після перегляду стрічок аудиторія разом з експерт(к)ами шукала відповіді на питання про те, як можливо говорити про війну мовою кіно. Дискусія після фільму «Віддалений гавкіт собак» стосувалася «Дітей війни» – які вони, де вони та хто про них думає? Перед переглядом стрічки Олександра Кущинська поговорила з художницею Алевтиною Кахідзе про довіру, досвід і толерантність, а також її досвід роботи з дітьми. Показ та обговорення стрічки відбулися за підтримки платформи Moving Docs.

 

Дискусія «Реп як зброя проти гомофобії та расизму» у Львові. Фото: Юрій Ольш.

 

Третього листопада у Львові відбувся показ фільму «Сільвана» та обговорення разом з Ольгою Райтер, програмною директоркою Кінофестивалю Wiz-Art, та Марією Демішевою, феміністкою та дослідницею, яка вивчає проблеми Ближнього Сходу, за модерації фем-активістки Йош. Обговорення стосувалося як життя і творчості реперки Сільвани, так і ширшого кола питань, зокрема шведської масової культури, у полі якої існує феномен співачки Сільвани. На жаль, перегляду фільму передували тривожні події, пов’язані з відмовою одного кінотеатру його показувати (організаторки припускають, що через ЛГБТІК+ тематику стрічки). Урешті, сам показ відбувся спокійно, а учасники(ці) дискусії й глядачі(ки) змогли безпечно обговорити особливості творчості реперки Сільвани. Подія відбулася за підтримки платформи Moving Docs.

 

Ольга Гончар розповіла, на які теми дискутували в першу двотижневу хвилю фестивалю у Львові, серед яких: діалог поколінь на тлі турбулентних часів, ПТСР та дитинство на війні, декомунізація та війна символів, життя в «сірій зоні». Ольга Гончар також підбила підсумки Мандрівного фестивалю у Львові та зазначила, що цьогорічний фестиваль запам’ятається дискусіями навколо тем посттравматичного синдрому й захисту прав жінок, просвітницькими заходами для дітей з осмисленням особливостей дитинства в неповних родинах та в умовах війни, освітніми заходами для правозахисників і правозахисниць.

 

Глядачі та глядачки на показі фільму «Віддалений гавкіт собак» у Маріуполі. Фото: Микола Євтушек.

 

У межах Мандрівного Docudays UA в мистецькому центрі «Галерея ІЛЬКО» в Ужгороді відбулася фотовиставка Сергія Моргунова «Yo Lo Vi», або «Я це бачив». Фотограф прагнув показати абсурдність війни через звернення до феноменів страху, самотності, порожнечі та емоційного вакууму. Крім того, важливою темою для автора була сила духу людей, які продовжують жити в так званій «сірій зоні». Відкриття виставки відбулося 24 листопада й супроводжувалося показом стрічки «Віддалений гавкіт собак», а сама виставка тривала до 8 грудня включно.

 

Відкриття виставки Сергія Моргунова. Фото: Михайло Мельниченко.

 

Крім того, із жовтня до грудня відвідувачі(ки) Мандрівного мали можливість взяти участь у правозахисних заходах у межах фестивалю. Розповідаємо про деякі з правозахисних та освітніх заходів, які є невід’ємною частиною Мандрівного фестивалю.

 

Цьогоріч Мандрівний Docudays UA долучився до «Кампанії проти дискримінації» та «Кампанії проти булінгу», у межах яких відбулися численні правоосвітні семінари й тренінги. 14 та 15 листопада в Ужгороді пройшли перші покази в межах Мандрівного. Школярі(ки), студент(к)и та мешканці(ки) міста побачили та обговорили фільми «Мовчазна війна»» та «Дорослі» в Ужгородському національному університеті. Покази супроводжувалися інформаційними кампаніями від Міністерства юстиції «СТОП насильство» та «СТОП булінг». До того ж, 20–21 листопада освітян(к)и Ужгорода обговорювали проблеми шкільного середовища через призму участі та самоврядування під час семінару «Принцип рівності при прийнятті рішень у сфері шкільного самоврядування». Уперше учасники мали можливість зануритися в атмосферу спільної дводенної співпраці батьків, педагогів та учнів. Крім того, до Дня захисту прав людини у межах «Кампанії проти булінгу» управління освіти Ужгородської міської ради організувало панельну дискусію «Булінг у педагогічному колективі».

 

Дискусія про протидію торгівлі людьми в Ужгороді. Фото: Михайло Мельниченко.

 

В ужгородському Мистецькому центрі «Галерея ІЛЬКО» також відбувся показ фільму режисерки Бернадетт Тузи-Ріттер «Жінка в полоні», а після показу – дискусія про протидію торгівлі людьми за участі експертки, голови Закарпатської громадської жіночої організації «Веста» Інни Сабадош. Присутніх на дискусії цікавили питання масштабів та географії торгівлі людьми, куди можна звернутися, якщо людина постраждала й потребує допомоги, види допомоги, які можна отримати.

 

А в Івано-Франківську відбувалися тренінги з недискримінаційних підходів у роботі поліцейських для «Молодіжних радників поліцейських», патрульних та дільничних поліцейських. Понад 20 студентів(ок) різних навчальних закладів від училищ до університетів і майже два десятки правоохоронців області взяли участь у заході.

 

Тренінги з недискримінаційних підходів у роботі поліцейських для «Молодіжних радників поліцейських», патрульних та дільничних поліцейських. Фото: Юрій Валько.

 

Цього року серед правоосвітніх заходів у межах Мандрівного в Кременчуці відбувся тренінг для молоді про права людини та недискримінацію, тренінг для вчителів міста про громадянську свідомість та розмови про жіночий та нежіночий погляди (і чи потрібно взагалі їх виокремлювати?). Про ці заходи розповіли Світлана Овчаренко й Альона Глазкова, координаторка Мандрівного в Кременчуці.

 

У межах «Кампанії проти дискримінації» в різних містах пройшли зустрічі у форматі «Живої бібліотеки». Завдяки «Живим бібліотекам» усі охочі мали можливість поспілкуватися і дізнатися про досвіди людей, які часом є дискримінованими за певними ознаками та/або виключеними з публічного простору. Регіональний координатор Володимир Каплун розповів про те, як відбувалася «Жива бібліотека» у Харкові, серед живих книг якої були незрячий підприємець, мама дитини з інвалідністю, жінка, яка погано чує з дитинства, але хоче почути; відкритий гей; людина, яка працює з біженцями та переселенцями. Крім того, Наталія Трикаш підготувала замітку про «Живу бібліотеку» в Гадячі.

 

«Жива бібліотека» у Харкові. Фото: Христина Пашкіна.

 

Цього року на Мандрівному вперше показали фільм з тифлокоментарем для людей з обмеженнями зору, що також було частиною «Кампанії проти дискримінації». Про інклюзивний показ стрічки «Віддалений гавкіт собак», яка також стала фільмом-відкриттям Мандрівного в Харкові, розповіли координатори фестивалю в Харкові Юрій Чумак і Володимир Каплун.

 

У перший день зими в Херсоні представники і представниці благодійних організації «100 відсотків життя», «Позитивні жінки» та громадської організації «Асоціація ЛГБТ "ЛіГА"» дивились та обговорювали фільм Дмитра Лавриненка «Вєаюфром». Перегляд і обговорення відбулися у межах «Кампанії проти дискримінації». Модерувала дискусію та відповідала на питання регіональна координаторка фестивалю, юристка та керівниця громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров'я» Олена Старюк. Крім того, після обговорення Олена Старюк провела юридичну консультацію, відповіла на запитання та надала поради активіст(к)ам. Ілона Полесова підготувала текст про те, які теми й питання хвилювали глядачів(ок).

 

Правоосвітні заходи у Кременчуці. Фото: Олеся Мусієнко.

 

У межах «Кампанії проти булінгу» «СТОП булінг» в Полтаві відбулася вистава молодіжного театру «І по всьому», спрямована проти будь-яких проявів дискримінації та булінгу. Форма сучасного театру дозволяє максимально включити глядача(ку) в процес вистави, залучити підлітків до обговорення, створити безпечний простір та атмосферу довіри, долучити експертів(ок).

 

Звісно, було б неможливо розповісти про всі події Мандрівного фестивалю в межах одного матеріалу. Але кожний показ і кожне обговорення після перегляду – це маленькі кроки на шляху до глобального визнання «рівної рівності» всіх людей і розуміння важливості дотримання концепції прав людини. Крім того, важливу частину Мандрівного Docudays UA становлять правозахисні заходи. Організатор(к)и правозахисних та освітніх семінарів і тренінгів щороку вкладають чимало зусиль і ресурсів задля того, щоб перетворити суспільство на більш безпечний і толерантний простір для кожної людини. Команда Docudays UA висловлює вдячність усім регіональним партнерам за їхні зусилля в організації цьогорічного Мандрівного Docudays UA і бажає наснаги в підготовці до Мандрівного у наступному році.

 

Чільне фото: Михайло Мельниченко

Із жовтня до грудня мешканці та мешканки понад 200 міст і містечок у 22-х областях України мали змогу переглянути й обговорити документальні стрічки з програми цьогорічного Мандрівного Docudays UA, а також узяти участь у правозахисних заходах у межах фестивалю. Подорож Мандрівного розпочалася 6 жовтня в містечку Чернігівка (Запорізька область) з показу стрічки «Проект “Бабця”». Триватимуть перегляди та обговорення фільмів до 29 грудня. Підбиваючи підсумки 2018 року, вирішили пригадати події Мандрівного 2018. Читайте в першій частині нашого блогу про покази документальних стрічок по всій Україні.Із жовтня до грудня мешканці та мешканки понад 200 міст і містечок у 22-х областях України мали змогу переглянути й обговорити документальні стрічки з програми цьогорічного Мандрівного Docudays UA, а також узяти участь у правозахисних заходах у межах фестивалю. Подорож Мандрівного розпочалася 6 жовтня в містечку Чернігівка (Запорізька область) з показу стрічки «Проект “Бабця”». Триватимуть перегляди та обговорення фільмів до 29 грудня. Підбиваючи підсумки 2018 року, вирішили пригадати події Мандрівного 2018. Читайте в першій частині нашого блогу про покази документальних стрічок по всій Україні.
20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023