Покази Мандрівного на Сумщині

Покази Мандрівного на Сумщині

21 листопада 2018

Першого листопада 2018 року в Сумській області стартували покази XV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Покази відбуваються на локаціях партнерів Творчої спілки «Сумська обласна організація кіноосвіти».

 

Під час показів Мандрівного глядачі не тільки переглядали фільми цьогорічної програми фестивалю, а й ставили запитання та висловлювали свої враження від стрічок. Відвідувачі також узяли участь у правозахисних заходах у межах фестивалю.

 

Цього року на покази завітали партнери Мандрівного в Сумській області – співробітники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Сумській області та Сумської громадської приймальної Української Гельсінської спілки з прав людини.

 

Шостого листопада в Охтирській центральній міській бібліотеці відбувся показ фільму «Віддалений гавкіт собак». Стрічка данського режисера Сімона Леренґа Вільмонта за півроку зібрала нагороди кількох кінофестивалів Європи – у Нідерландах, Швеції, Греції. У фільмі йдеться про життя 10-річного хлопця Олега на лінії фронту на Донбасі. На показ завітали вихованці гуртка «Історичне краєзнавство».

 

 

Перед початком перегляду фільму Наталя Журавель, координаторка Мандівного фестивалю в Сумській області, розповіла присутнім про історію та про головну тему цьогорічного фестивалю, «Рівні рівності», яка присвячена суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності.

 

Після показу відбулося обговорення, протягом якого учні та учениці висловили свою думку щодо фільму. Стрічка вразила школярів і школярок важкими й напруженими реаліями життя людей, які живуть на лінії фронту.

 

 

13 листопада кінострічка «Віддалений гавкіт собак» з тифлокоментарем для глядачів з вадами зору була показана в приміщенні Громадської організації «Сумський обласний прес-клуб». Модератор(к)ами перегляду та обговорення були Алла Федорина, голова ГО «Сумський обласний прес-клуб», Ілля Фоменко, голова Творчої спілки «Сумська обласна організація кіноосвіти», Наталія Єсіна, фахівчиня Сумської громадської приймальної Української Гельсінської спілки з прав людини, голова та координаторка Громадської організації «Ініціативи Слобожанщини» – Анатолій Сааса та Дарія Сааса. Показ продовжився жвавою дискусією щодо фільму, яка також заторкнула проблеми глядачів.

 

 

Кінострічка «Ex Libris» режисера Фредеріка Вайзмена була показана 14 листопада у залі Сумської міської бібліотеки ім. Шевченка. Після показу Олена Мартюшова, заступниця директора бібліотеки, та Ілля Фоменко, голова Творчої спілки «Сумська обласна організація кіноосвіти», провели обговорення. Перегляд та обговорення фільму відбулися за сприяння Посольства США в Україні.

 

Нагадаємо, що офіційні партнери Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Сумській області – Творча спілка «Сумська обласна організація кіноосвіти» та ГО «Соціальна організація студентів». В області Мандрівний фестиваль проходить з 1 листопада до 30 грудня 2018 року включно.

 

 

Текст: Ілля Фоменко

Фото: Наталія Журавель, Ольга Халецька, Ілля Фоменко

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023