Мандрівка документального кіно Кіровоградщиною

Мандрівка документального кіно Кіровоградщиною

09 грудня 2019

Шанувальників/ць документальних фільмів на Кіровоградщині з кожним роком стає все більше - Міжнародний Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA збирає повні зали бібліотек, будинків культури та класи навчальних закладів.


Глядачам/чкам подобаються фільми, героями яких є звичайні люди. Їх хвилюють реальні життєві історії, які можна обговорити відразу після показу кінострічки. І не має значення, в якій країні знято фільм, важливо, що проблеми й мрії знаходять відгук у серцях глядачів, тому вони охоче діляться своїми враженнями та переживаннями.

 

«Приємно, коли привозиш документальне кіно в якесь село, а місцеві мешканці починають згадувати, які фільми дивилися в попередні роки на Мандрівному фестивалі. Люди пам’ятають та цікавляться, чи не знято продовження історій, які схвилювали і вразили.

 

Тема цьогорічного Фестивалю – права людини у цифрову добу – зачіпає людей і в маленьких селищах в облозі бездоріжжя, і в багатомільйонних мегаполісах. Вони всі хвилюються за своїх дітей, для яких “життя” у комп’ютері чи телефоні так само важливе, як і реальність. Тривожаться, щоб самим не потрапити в полон онлайн шахрайства та не втратити кошти», - розповідає Олена Мірхайдарова, регіональний координатор Мандрівного Docudays UA у Кіровоградській області.

 

Батьків, які мають дітей-підлітків, особливо вразив фільм «Послухай!», побудований на розмовах дітей із телефоном довіри в Нідерландах. Туди щодня дзвонять діти, яким немає з ким поговорити. Під час обговорень фільму чимало батьків зізнавалися, що часто бувають неуважні до дитячих проблем. А діти розповіли, що у них, як і в дітей у фільмі, теж є бажання анонімно звернутися за допомогою на гарячу лінію довіри, бо про деякі проблеми не наважуються самостійно розповісти батькам чи вчителям.

 

У Червоній слободі, Компаніївці та Губівці подивилися фільм «Замок». Старшокласники дуже здивувалися, що у людей прозаїчних і “нудних” на перший погляд професій – такі цікаві й оригінальні хобі. Під час обговорення діти наголошували, що відтепер будуть ставитися до людей уважніше: у кожного “звичайної” людини може виявитися надзвичайно цікаве захоплення. Справа життя, від якої обличчя починає світяться, очі горіти, а в душі звучить чарівна мелодія.

 

Неможливо залишитися байдужим до мужності, цілеспрямованості й мудрості монгольської гімнастки з фільму «Дівчина проти гравітації». Глядачі й глядачки одностайно відзначали, що її поради надихають наполегливо працювати заради здійснення своєї мрії, попри перешкоди й невдачі.

 

«17 фільмів ми продемонстрували глядачам із 17 міст і сіл Кіровоградщини, із них – 14 в освітніх закладах. Багато глядачів і глядачок визнали, що завдяки Docudays UA змінили своє стереотипне ставлення до документального кіно як до науково-популярного, не художнього. А третина глядачів заявили, що вважають фільми Мандрівного фестивалю набагато цікавішими за художні. І це, мабуть, найвища оцінка праці кінодокументалістів. Найвдячніші глядачі – діти. Спочатку вони з недовірою поставилися до анонсу документального кіно. Та потім, коли починають дивитися, захоплюються подіями і героями стрічок. У одного хлопчика після показу вирвалося: «Нарешті, нам хоч щось цікаве привезли!», - згадує Олена.

 

Фестиваль у Кіровоградській області цього року завершив свої мандри. Та люди не прощаються з ним, а запрошують завітати до них з показами фільмів у 2020 році.

 

Авторка: Олена  Мірхайдарова

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023