Мандрівний кінофестиваль Docudays UA завершив цьогорічну подорож Рівненщиною

Мандрівний кінофестиваль Docudays UA завершив цьогорічну подорож Рівненщиною

16 грудня 2019

Дозволити програмі змінити вашу свідомість? Над цим питанням розмірковували глядачі/ки та учасники/ці заходів у межах 16-го Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Фестиваль відбувався в Рівненській області з 19 листопада до 16 грудня включно.

 

Цьогоріч міркували над тим, як змінюється наше повсякдення, звички та способи комунікації з появою цифрових технологій, які нові можливості вони відкривають для дослідження реальності та які загрози, пов’язані з контролем та інформаційною безпекою, криються в цифровій мережі.

 

У Рівненській області показали 8 кінострічок з фестивальної програми. Зокрема, фільм «Bellingcat: Правда у світі постправди» досліджує роботу міжнародної команди журналістів-розслідувачів Bellingcat. Стрічка «Чистильники» показала світ інтернет-цензури, яку великі гравці мереж Google, Facebook, Twitter віддають на аутсорсинг робітникам і робітницям на Філіппінах. Фільм-розслідування «Навмисна смерть» відкрив приховані процеси індустрії електроніки та довів, що навіть найменші ґаджети мають смертельні наслідки для довкілля та здоров’я людей.

 

За цей час організатор – РОГО «Комітет виборців України» – провів 16 кінопоказів у Рівному та Острозі. Фестивальні фільми побачили глядачі в 10 різних локаціях: вищих навчальних закладах, креативних просторах, бібліотеці для молоді, театрі «Сонях», Палаці дітей та молоді та навіть в ІТ-компанії.

 

«Крім кінопоказів і дискусій, у межах фестивалю ми провели в Рівному 5 лекцій для молоді на тему цифрового розвитку держави та безпечної поведінки в сучасному цифровому світі, – розповідає Олексій Горецький, директор РОГО «Комітет виборців України» та координатор Мандрівного фестивалю. – Ми вперше організовували навчання на таку тему. І, як виявилося, вона є доволі потрібною на сьогодні. Таких навчань потребує не лише молодь, яка вже не уявляє своє життя без сучасних технологій, а й люди середнього та старшого віку. Бо насправді, ці технології все глибше проникають у різні сфери нашого повсякдення. Тож для комфортного життя кожен повинен знати, як захистити себе від потенційних загроз цифрового світу».

 

Лекції допомагали організовувати представники Головного територіального управління юстиції в Рівненській області. «Адже на сьогодні політична воля керівництва країни є й «держава в смартфоні» – це наше найближче майбутнє. Тож питання вміння безпечної поведінки громадян у цифровому світі є дуже актуальним», – стверджує Оксана Сальчук.

 

Загалом цей фестиваль відбувався на Рівненщині вже всьоме поспіль. Цього року учасниками його заходів стали понад 450 мешканців та гостей області.

 

Партнерами цьогорічного Мандрівного фестивалю були Рівненська обласна бібліотека для молоді, театр «Сонях», Головне територіальне управління юстиції в Рівненській області, ГО «Екоклуб».

 

 

Автор: Святослав Дубов.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023