Низовий активізм та документалістика: старт Мандрівного на Донеччині

Низовий активізм та документалістика: старт Мандрівного на Донеччині

25 листопада 2019

Відкриття Мандрівного Docudays UA у Маріуполі відбулося 13 листопада в центральному кінотеатрі «Перемога». Фільмом-відкриттям організатор(к)и обрали короткометражну стрічку «Ти, бля, рота закрий!» режисерки Таісії Кутузової про боротьбу підлітка проти корупції.  Це робота з програми CIVIL PITCH – унікального прикладу спільної роботи громадських активістів/-ок та документалістів/-ок. 

 

Цей фільм не залишив байдужими глядачів: тривале обговорення після показу нагадало про низові та активістські рухи в самому Маріуполі. Наприклад, один з глядачів розповів, як активісти витягли 600 км сітей для незаконної ловлі риби. Із цими доказами звернулися до представників правоохоронних органів, та винних і досі не знайшли.

 

До традиційних партнерів Docudays UA на Донеччині БО «Клуб «Майбутнє», ГО «Приазовська правозахисна група», ГО «Донецький Меморіал» цьогоріч долучилася «Платформа ТЮ».

 

«Ми вперше беремо участь в організації цього фестивалю. Та для нас низова культура, інноваційні ідеї, права та свободи людини, а також сучасне мистецтво є цінностями, що домінують. Події центру від арт-резиденцій до художніх вуличних акцій зачіпають найгостріші соціальні теми: ґендерне насильство, свобода слова, дискримінація, декомунізація, права меншин, екоактивізм тощо. Робити соціальні зміни саме в Маріуполі – це неабиякий виклик. Проте ми впевнені, що все, що працює для розвитку культури, працює проти війни», – розповіла Віра Процьких, координаторка Мандрівного фестивалю.

 

Уже 4 роки в Маріуполі діє дискусійний клуб Docudays UA.  Щомісяця в клубі збираються учасники,дивляться стрічки та обговорюють сюжети. Надія Герасимова, завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу ЦБС ім. Короленко наголосила: «Ми намагаємось обрати тематику кінопоказів, найближчу до проблем, які є в Україні. Це проблема насилля над жінками, насилля серед підлітків, так званий булінг. Це тема торгівлі людьми, тема ксенофобії».

 

Загалом глядачі Мандрівного фестивалю в Маріуполі побачать 19 найкращих документальних фільмів України та світу. Мандрівний фестиваль продовжує подорож Донеччиною до 11 грудня. Детальніше з програмою регіональних показів можна ознайомитися тут.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023