Полтавщина зустріла XVI Мандрівний

Полтавщина зустріла XVI Мандрівний

07 грудня 2019

Більшість сучасних людей щоденно публікують у соціальних мережах особисту інформацію про себе та своїх рідних, рідко замислюючись про захист приватності в онлайн-просторі. Провідна тема XVI Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA цього року – цифрові технології та захист прав людини в мережі.

 

Новий цифровий світ змінює нас, наше мислення, звички, способи комунікації, усю нашу свідомість. Відтак у 2012 році з’явився навіть новий термін «цифрові права». Docudays UA у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. П. Котляревського відкрила стрічка «Bellingcat: Правда у світі постправди» режисера Ганса Пула. Після перегляду стрічки відбулася дискусія: «Що потрібно знати суспільству про цифрову безпеку в інтернеті? Як уберегти наших близьких?».

 

Дуже потужна документальна робота розповідає не лише про те, як працюють волонтери #Bellingcat, як вони збирають, зберігають, аналізують цифрові сліди та докази злочинів. І не лише про те, що в сучасному світі для розкриття деяких воєнних, політичних злочинів чи фейкових новин достатньо мати комп’ютер, доступ до мережі й певні навички.

 

Фільм наочно демонструє, як саме за останні роки змінився світ. Віртуальний простір уже став частиною об’єктивної реальності й проріс крізь тіло цивілізації, мов нервова система. Щодня мільйони людей добровільно залишають колосальну кількість відкритих цифрових слідів: у пошукових запитах, у соцмережах та на різноманітних сайтах у вигляді текстових повідомлень, фото, аудіо, відео або статистичних даних. Щодня сотні супутників спостерігають за тим, що відбувається на Землі. Тисячі гігабайт інформації осідають у мережі. Так, приватність стає доволі умовною.

 

 

«У цифровому світі людям, які коять злочини, подібні до збиття рейсу #MH17, стає все важче це приховати. І деякі «сильні світу цього» тільки зараз починають усвідомлювати, що старі правила та методи контролю інформації перестають працювати. У світі постправди правда стає цінністю», – говорить Андрій Карпенко, експерт з цифрової безпеки Полтавської філії Суспільної служби України.

 

Голова Полтавської філії Суспільної служби України Ганна Кіященко зазначила: «Документальне кіно, впливаючи на емоції, дозволяє достукатися до різних людей і по-іншому подивитися на життя. Режисери показують життя як воно є. І коли люди бачать це на екрані, їм відкриваються нові сенси».

 

Очолювана Ганною Кіященко Полтавська філія Суспільної служби України – регіональний партнер фестивалю впродовж 13 років.

 

Розклад подій Мандрівного фестивалю на Полтавщині тут.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023