Такі, як є: стоп булінг! Виставка на Закарпатті

Такі, як є: стоп булінг! Виставка на Закарпатті

27 грудня 2019

У сучасному світі ми боїмося бути справжніми, особливості вважаємо недоліками, відмовляємося від власних думок і уподобань, щоб особливо не відрізнятись від інших. Сучасний світ дітей та підлітків інколи особливості сприймає як недоліки, і це стає початком булінгу. Треба нагадувати: не існує бездоганних чи невродливих. Усі – неповторні!


Аби привернути увагу до масштабної проблеми цькування та не допустити його серед дітей та підлітків, у межах Мандрівного фестивалю документального кіно про права людей Docudays UA на Закарпатті на базі освітнього хабу «Smart Point» відкрито Мандрівну фотовиставку «Такі, як є: СТОП БУЛІНГ».

 

«Люди звикли стримувати свої емоції, тому часто можна помітити випадки, коли діти замикаються в собі та стримують справжні емоції через булінг. Зазвичай підлітки не задумуються, що цькуванням можна довести людину до депресії», – вважають Христина Мешко та Альона Романчак, учениці Ужгородської класичної гімназії.

 

Організаторами були: Управління освіти Ужгородської міської ради, Карпатське агентство з прав людини «Вестед», хаб «Smart Point» та юридичний факультет УжНУ. Виставка стала підсумком однойменного конкурсу, участь у якому взяли школярі міста, до яких долучилась і школа міста Світ у Словаччині. Роботи представляли в номінаціях молодша та середня групи.

 

До заходу долучились – Наталія Мухомедьянова, начальниця управління освіти, Ірина Хохлова, заступниця декана юридичного факультету, Марія Менджул, заступниця директора Юридичної клініки УжНУ, Михайло Штурак, голова учнівського врядування міста «КОРЗО», Михайло Давиденко, директор управління місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги, Лідія Мацецька, старший інспектор головного управління Національної поліції в Закарпатській області. Усі учасники наголосили на важливості та актуальності цього питання.

 

«Якщо біля гарного яблука покласти гниле, то «погане» впливатиме на здорове. Схоже стається й під час булінгу. Жертва поступово послабляється, її стан стає критичним. Водночас ще більше людей підключаються до цькування, і жертва здається. Пам’ятай, що яблуко, яке знищили, уже ніколи не буде таким, як колись», – розповідає Жанет Смоляк про свою картину, учениця Ужгородської школи №10 ім. Дойко Габора, 16 років.

 

Карина Вачіля, учениця ліцею «Лідер», зазначила: «Дехто грає чудово на музичних інструментах, інший займається гімнастикою чи танцями, а хтось відвідує секції з футболу чи карате. Є худенькі та повніші, високі та маленькі… Але кожен з нас особливий, неповторний та не схожий на інших. І це не привід ображати чи цькувати одного з нас! А навпаки – це можливість побачити нас такими, які ми є!»

 

До складу журі, яке вирішувало долю переможців, увійшли: Євген Кудрявцев, фотограф, представник громадської організації «Активна громада», Яна Буковецька, представниця Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, Владислав Товтин, представник головного територіального відділу юстиції в Закарпатській області, Марія Менджул, заступниця директора Юридичної клініки УжНУ.

 

 

Тріумфатори отримали подарункові сертифікати на відвідування майстер-класу з фотографії від Євгена Кудрявцева та торти «Ужгород». Упродовж виставки виготовили унікальні та неповторні листівки. Їх можна було придбати на згадку, у такий спосіб зробити добру справу – допомогти благодійному фонду «Кожен має другий шанс», організації, яка опікується безпритульними тваринами.

 

Уже традиційно виставка стала мандрівною, протягом року вона подорожуватиме закладами освіти міста й області, закликаючи не порушувати права людей.

 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023