«Я роблю свою роботу. Часу на страх нема», – активіст Сергій Чагаров у Луцьку

«Я роблю свою роботу. Часу на страх нема», – активіст Сергій Чагаров у Луцьку

08 грудня 2019

Перегляд фільму «Ти, бля, рота закрий!» і дискусія з героєм стрічки Сергієм Чагаровим, режисеркою Таїсією Кутузовою та продюсеркою Єлизаветою Сокуренко відбулася в Книгарні «Є» міста Луцька в межах XVI Мандрівного міжнародного фестивалю Docudays UA.


Сергій бореться з корупцією у своєму селі Гатне, що поблизу Києва, з 15 років. Неодноразово він отримував погрози, а згодом йому на подвір’я підкинули вибухівку.

 

«Усе розпочалося з того, що в селі стали з’являтися висотки та був обмежений доступ до місцевого озера. Я почав цікавитися, хто дозволив забудувати одне з наймальовничіших місць у селі. І попросив документи в сільраді, на якій підставі це все відбувається, але мені відмовили. Потім звернувся до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, і тоді інформацію мені надавали», – розповів Сергій.

 

Після допису у Facebook про те, що витрати депутата Києво-Святошинської райради Олександра Паламарчука не відповідають його доходам, та згадок про дружину з російським громадянством депутат підняв руку на активіста.

 

«Він звинувачував мене в тому, що я нібито образив його дружину. Після тих погроз я написав заяву в поліцію, але вони не хотіли відкривати справу, як і згодом не збиралися розслідувати ситуацію, коли мені підкинули вибухівку. Мовляв, якщо жодної шкоди не завдано, то що розслідувати? Довелося звертатися до суду, бо поліція кваліфікувала вибух як хуліганство, а не як погрозу вбивством (ч. 1, ст. 129 ККУ)», – додав активіст.

 

Сергій зазначив, що він тісно спілкується з іншими активістами в селі. І в разі якихось небезпек може на них розраховувати. Натомість більшість людей з громади не розуміє, навіщо він бореться з корупцією. Люди апелюють до того, що, мовляв, він повинен учитися, а не «лізти в справи дорослих».

 

«Спочатку мої батьки теж не розуміли, навіщо я цим займаюсь. Але тепер потроху стали розуміти. І попри ці небезпеки, які можуть бути, я продовжую робити свою роботу. Часу думати про те, що може статися, нема», – резюмував Сергій.

 

Режисерка фільму Таїсія Кутузова розповіла, що спочатку була інша ідея щодо зйомок фільму, але як хлопцеві підкинули вибухівку, то вже стало зрозуміло, про що буде фільм. «Сергія довелося вмовляти щодо зйомок у фільмі. Він не погоджувався», – додала продюсерка.

 

Активіст зауважив. Що у своїй роботі не бачить нічого особливого, тому не дуже розумів, чому саме він повинен стати героєм фільму.

 

Журналістка Центру журналістських розслідувань «Сила правди» Оксана Петрук подякувала юнакові за сміливість і розповіла про ті небезпеки, з якими стикаються активісти та журналісти-розслідувачі в Луцьку.

 

«Думаю, що герої наших публікацій, ті, кого ми викриваємо, тільки й чекають, що ми будемо боятися. Тому не можна боятися та відступати. Дуже дякую тобі за сміливість, Сергію. Ти робиш величезну роботу. У тебе велике майбутнє. І хочу додати, що ти не один», – зазначила Оксана Петрук.

 

Авторка тексту: Ірина Мусій 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023