Якими були два місяці воєнного Мандрівного Docudays UA-2022

Якими були два місяці воєнного Мандрівного Docudays UA-2022

04 січня 2023

Мандрівний Docudays UA-2022 відбувся, попри обстріли та блекаути! З 12 листопада до кінця грудня глядачі й глядачки по всій Україні та навіть за кордоном дивилися офлайн та онлайн талановите документальне кіно. А також долучилися до дискусій та правозахисних подій. Ділимося результатами та неймовірними моментами найбільш вражаючого Мандрівного.

 

Відкриття 19 Мандрівного Docudays UA у Львові

 

Цьогорічний фестиваль пройшов у скорочений період, та це не завадило нам разом з регіональними партнерами організувати насичену програму й провести всі заплановані заходи. Зокрема, відбулося 218 кінопоказів офлайн у 17 областях України! Вперше долучилися глядачі/-ки з-за кордону: з Німеччини, Ізраїлю, Норвегії та Польщі. Загалом, офлайн та онлайн, ми провели 251 показ та 82 події.

 

У програмі Мандрівного Docudays UA було 19 фільмів: блок короткометражних стрічок, знятих українськими режисерами й режисерками після початку повномасштабного вторгнення, а також іноземні та українські фільми з програми 19 DOCUDAYS UA, яку команда готувала ще минулої зими для показів у кінотеатрах мирного Києва.

 

Тема фестивалю – «Надзвичайний стан» – була дуже близькою та зрозумілою всім глядачам та глядачкам. Разом ми обговорювали нові реалії та як до них адаптовуватися у кожній сфері життя, ділилися переживаннями та проблемами, шукали й знаходили нові сенси та точки опору.

 

19 Мандрівний Docudays UA в Ужгороді

 

Мандрівний розпочався 12 листопада у Львові флешмобом на підтримку Максима Буткевича, друга фестивалю та правозахисника, який досі перебуває у російському полоні, та кінопоказом документально-анімаційної історії «Казка про Коника» Уляни Осовської та Дениса Страшного.

 

Вже традиційно під час фестивалю пройшли події правозахисної програми RIGHTS NOW!. Це п‘ять розмов у форматі онлайн, де разом з експерт(к)ами обговорювали як працювати із наслідками війни. Зокрема, який досвід треба врахувати у реформі медичної системи, як урятувати довкілля і документувати втрати, а також, яким буде українське суспільство після перемоги.

 

Подорож Мандрівного була насичена спецподіями та багатьма «вперше», і це під час повномасштабної війни! Фестиваль побував за кордоном, відбулося 8 показів у містах Німеччині, Ізраїля, Норвегії та Польщі.

 

19 Мандрівний Docudays UA у Тель-Авіві, Ізраїль

 

Також кілька наших координаторів та координаторок провели фестиваль для аудиторії одразу двох областей чи міст – рідної та тієї, куди довелося тимчасового переїхати через війну. Маріуполь та Дніпро, Запоріжжя та Львівщина, Харківщина та Черкаси – регіональні координатори не лишили своїх глядачів і глядачок без можливості дивитися документальне кіно, зустрітися разом і поговорити про наболіле. До речі, так Мандрівний вперше завітав на Черкащину.

 

У рамках цьогорічного фестивалю ми здійснили спецпроєкт «Чому українці перемагають». Це 11 історій стійкості про незламність, боротьбу та перемоги регіональних координаторів/-ок Мандрівного Docudays UA, які щотижня виходили на сайтах Мандрівного та «Суспільного».

 

Разом з фільмами країною подорожувала виставка фотокореспондента Медіаплатформи «Вгору» Олександра Корнякова – «Нескорений Херсон». Це фотоісторія про жагу до свободи сміливих та безстрашних херсонців, про їхній спротив російській окупації. Під час Мандрівного Docudays UA виставка відвідала Черкаси, Дніпро, Луцьк, Тернопіль, Львів, Чорноморськ, Хмільник, Чортків та Запоріжжя. Презентація виставки проходила і в укритті під час повітряних тривог, і з ліхтариками через відключення світла. Та це не зупиняло відвідувачів та відвідувачок, вони із захватом слухали про боротьбу Херсона з перших уст і ділилися історіями свого спротиву.

 

Виставка «Нескорений Херсон» Олександра Корнякова в рамках 19 Мандрівного Docudays UA у Черкасах

 

Протягом грудня творчі команди та герої/-ні фільмів програми фестивалю долучилися до близько 40 онлайн-дискусій. Зокрема, обговорювали стрічки: «І кожна річка» з режисеркою Олесею Моргунець, «Будинок зі скалок» з лінійним продюсером і другим режисером Азадом Сафаровин та героїнею Маргаритою Бурлуцькою, «Синдром Гамлета» – з героєм Олегом-Родіоном Шурігином-Геркаловим, «Фортеця Маріуполь. Орест» з героєм-азовцем Дмитром Козацьким «Орестом», «Мир та спокій» з режисеркою Миро Клочко, «Між небом і горами» з режисером Дмитром Грешком, «Світлий шлях» з режисеркою Іриною Рябенькою, а також «Останнє покоління» за участі польського режисера й екоактивіста Миколая Борового. А режисери фільму «Синдром Гамлета» Ельвіра Нєвєра і Пьотр Росоловський приїхали на львівський показ фільму у Jam Factory Art Center з гуманітарною місією – привезли генератори.

 

Мандрівний Docudays UA завершився одразу двома заходами: офлайн-кінопоказом в Одесі стрічкою «Між небом та горами» та інтерактивним заняттям «Обмеження прав людини у воєнний час» у Сумах 30 грудня.

 

Цьогорічний фестиваль ми провели з найбільшою кількістю викликів та ризиків, але він вийшов дійсно неймовірним і запам’ятається команді на все життя. Він став можливим завдяки нашим незламним і невпинним 26 регіональним координаторам і координаторкам. Їх не спинили регулярні відключення світла й тепла, ракети ворога та повітряні сирени. Ми щиро вдячні та захоплюємося силою духу та волею наших колег і колежанок. І віримо, що попереду в нас багато спільних досягнень та успіхів, та найбільша перемога – перемога України!

 

19 Мандрівний Docudays UA у Львові

 

19 Мандрівний Docudays UA відбувся за підтримки Посольства Швеції в Україні, Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut, Польського Інституту у Києві. Інклюзивність фестивалю підтримують Ощадбанк та Mastercard. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023