20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах

20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах

01 лютого 2024
Фестиваль документального кіно про права людини відбувся у різних куточках України з жовтня по грудень 2023 року. Цього місяця ми підбили підсумки та зібрали найцікавіші факти у цифрах.

Мандрівка стала можливою до 77 населених пунктів у 16 областях України.  


До проведення Мандрівного у 2023 році наші незламні та натхненні регіональні координатор(к)и залучили понад 200 місцевих партнерів/-ок, і разом з ними провели загалом 446 подій. Вони змогли це зробити попри повітряні тривоги, вибухи, втрату мобільної мережі та примхливі погодні умови!


Разом ми організували 347 показів фільмів (315 офлайн і 32 онлайн), 59 подій за участю творчих команд стрічок,  із них 35 – в онлайн форматі, 24 – офлайн. Також 99 правозахисних подій (семінарів, тренінгів, лекцій, майстер-класів, виставок).


Де ж все відбувалося?


110 подій фестивалю пройшло у школах, гімназіях та ліцеях, 13 в коледжах, 10 у вищих навчальних закладах, 3 в академіях, 71 в хабах, центрах дозвілля, молодіжних центрах, антикафе,  49 у бібліотеках, 71 в публічних просторах, 8 в будинках культури, 41 у громадських організаціях, 10 у музеях та виставкових центрах, 1 в центрі безоплатної правової допомоги, 2 у торговельно-розважальних центрах, 4 в кінотеатрах, 3 в закладах професійно-технічної освіти, 2 у сільських радах, 13 в кіноклубах  Docudays UA.


Що дуже важливо, в установах Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Харківської, Сумської та Полтавської областей відбулась 21 подія для засуджених. У цих заходах взяли участь 1 741 особа.


Загалом 20 ювілейний Мандрівний відвідало 63 935 глядачів та глядачок


63% опитаних відвідувачів/-ок Мандрівного Docudays UA долучилися до фестивалю вперше!


90% глядачів та глядачок радитимуть завітати на фестиваль своїм друзям. 


50% людей після перегляду фільмів змінили свою думку щодо піднятої у стрічці теми. Ще для 25,2 % подія чи фільм частково змінили судження про обговорювані теми.


Ми разом побачили 19 фільмів з 13 країн світу: України, Швейцарії, Франції, Бельгії, Німеччини, Польщі, Італії, Данії, Чехії, Ірландії, Великої Британії, США, Канади.


Фаворитами за кількістю показів стали українські фільми «Гості з Харкова» Галини Лаврінець (42 покази), «Друге дихання» Максима Лукашова (40), та «89 днів» Павла Дорогого (36).


Найбільше мандрували разом із творчими групами фільми «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» Дмитра Грешка (завітали у Бориспіль, Львів, Ужгород, Чугуїв, Запоріжжя, Кривий Ріг, Кременчук, Жмеринку, Косів, Івано-Франківськ). А також вже згадані «Гості з Харкова» побували в Полтаві, Дніпрі, Черкасах, Каневі, Кременчуці, Горішніх Плавнях, Хмельницькому, Компаніївці, Хмільнику, Івано-Франківську, Жмеринці. 


Наш відважний гість фестивалю – Пьотр Павлус, режисер фільму «В Україні», подолав 9 пересадок маршрутом з Варшави до Львова, щоб показати стрічку й побачитися з глядачами та глядачками, потім зі Львова автобусом дістався до Ужгорода, з Ужгорода до Стрия, зі Стрия до Івано-Франківська на таксі по ожеледиці, звідти до Тернополя бусом, а з Тернополя до Чорткова і ще назад з Чорткова до Перемишля й на потяг Краків-Варшава. Це була неймовірна пригода!


Команда ж херсонських журналістів, попри щоденні обстріли рідного міста, зруйнований офіс, у який влучив снаряд, самовіддано рушали у дорогу Україною й познайомилися з гостями Мандрівного фестивалю особисто на 8 показах. Ми побачили справді «Нескорений Херсон»


Онлайн-формат зробив можливими розмови на великих відстанях. До нас долучився американський режисер Метт Сарнецкі, щоб ми разом подивилися його стрічку «Вбивство журналіста» й поговорили про правосуддя через кіно. Запис стріму на цю тему не залишив байдужими 41 тисячу глядачів та глядачок. 


Важливою темою Мандрівного фестивалю стало відновлення України. У цьому питанні особливо гостро лунали думки про 7 принципів Декларації Лугано – Партнерство, Спрямованість на реформи, Прозорість, підзвітність, верховенство права, Демократичну участь, Залучення багатьох стейкхолдерів, Гендерну рівність та інклюзію, Сталий розвиток.


До речі, ви знаєте, що записи трьох правозахисних дискусій – в Ужгороді, Івано-Франківську та Кременчуці нині доступні в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE безкоштовно? Про те як громадян(к)ам впливати на ухвалення владою рішень за участі одного із розробників Декларації Олександра Солонтая, а також активіста Віталія Селика. Про майбутній мир та безпеку: яким буде світ після "росії" за участі дипломата Павла Клімкіна. І про те, як починати будувати сильну Україну вже зараз із політолом Миколою Давидюком та музикантом Антоном Слєпаковим.


Говорили й звучали ми справді голосно, про нас написали 233 медіа, створили 632 дописи у соцмережах, та найщемкіше – ми закарбували історію 20 років Мандрівного фестивалю у 6 розмовах з регіональними координатор(к)ами та засновниками у спільному медіапроєкті з виданням Лірум «Любов, правда і відеокасети».


Дякуємо вам безмежно за участь у творенні неймовірного фестивалю!


Читайте про нас, говоріть разом із нами, дивіться документальне кіно про права людини.

 

 

До зустрічі на 21 Мандрівному!

 

 

Чільне фото: Віталій Дячук та Ярослав Дюленко.


20 Мандрівний Docudays UA відбувся за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов’язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023
«Юний Платон»: як війна впливає на українську молодь? Показ та обговорення фільму на Прикарпатті
Новини
27 грудня 2023