ХІ Мандрівний Docudays UA розпочинає кінопокази в Україні

 

3 жовтня в Україні розпочинається ХІ Мандрівний міжнародний фестиваль

документального кіно про права людини Docudays UA. Впродовж жовтня–грудня світові шедеври сучасної  документалістики зможуть побачити мешканці Вінниці, Дніпропетровська, Києва, Кривого Рогу, Львова, Житомира, Тернополя, Запоріжжя, Полтави, Сум, Чернігова, Харкова, Херсона, Донецької області, АР Криму усього більш ніж 230 міст і містечок України.

 

Вхід на всі кінопокази – вільний.


Мандрівний фестиваль Docudays UA запрошує переглянути понад 30 найкращих документальних стрічок 2012-2013 рр. До програми цього року традиційно увійшли фаворити ХІ Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, що відбувся в Києві з 20 до 27 березня 2014 р. Це, зокрема, фільм-переможець DOCU/ЖИТТЯ «Останній лімузин» режисерки Дар’ї Хльосткіної (Росія, 2014), переможець DOCU/КОРОТКО «Лізо, ходи додому» режисерки Оксани Бурої (Литва, Естонія, 2012), переможець DOCU/ПРАВО «Материнська мрія» режисерки Валері Ґуденус (Швейцарія, 2013) та інші фільми. Також під час Мандрівного фестивалю глядачі зможуть переглянути фільми-призери найвідоміших міжнародних кінофестивалів документального кіно.

 

Окремою сторінкою фестивалю стане добірка фільмів молодих кінематографістів України: «Присмерк» режисера Валентина Васяновича, «Амосов-Сторіччя» режисера Сергія Лисенка, «Кафе "Вояж"» режисера Романа Бондарчука, «Позитив» режисера Поліни Кельм, «Хворісукалюди» режисера Юрія Речинського. А також новий фільм із циклу короткометражних стрічок «Нові герої» «Херсонщина прикордонна» режисера Сергія Лисенка. Фільм розповідає про волонтерів, які з перших днів анексії Криму Російською Федерацією допомагають українській армії обладнати кордон, забезпечують прикордонників, батальйон територіальної оборони «Сармат» і земляків-добровольців, які йдуть воювати в зону АТО, одягом, продуктами, бронежилетами, касками, оптичними прицілами, тепловізорами та іншим обладнанням.  


На три місяці кінозалами Мандрівного стануть кінотеатри, будинки культури, вищі навчальні заклади, школи, молодіжні клуби, книгарні, бібліотеки та установи пенітенціарної системи. Після кожного кінопоказу організатори традиційно запрошують глядачів на обговорення фільмів і тематичні дискусії про права людини в Україні з відомими правозахисниками, діячами культури та митцями.

 

Так само, як і цьогорічний фестиваль у Києві, мандрівні кінопокази об’єднані головною темою «Ідеорупція». Цей новотвір від команди фестивалю розглядає корупцію як явище, настільки руйнівне для суспільства, що тільки масовий спротив громадян здатен здійснити доленосні зміни в країні. Ми говоритимемо про корупцію як тотальне порушення прав людини – права доступу до інформації, права на справедливий суд, права на свободу слова та багатьох інших свобод.

 

Партнерами фестивалю в регіонах України є 46 провідних  молодіжних, громадських і правозахисних організацій.

 

Організатори фестивалю

 Українська Гельсінська спілка з прав людини

Громадська організація «Південь»

Херсонський обласний фонд милосердя і здоров’я

Громадська організація «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв»

 

Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини, фестиваль Movie that Matter.

Докладніше програму регіональних переглядів можна дізнатися на офіційній сторінці Мандрівного фестивалю http://traveling.docudays.org.ua/

 

ХІ Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається в Україні за підтримки уряду Швеції

 

Docudays UA  – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він проходить щороку впродовж останнього тижня березня у Києві. У 2014 році фестиваль у Києві відвідали 38 200 глядачів.

По завершенні Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази тривають із жовтня до грудня (включно). У 2013 році Мандрівний Docudays UA відвідав 231 місто й містечко у 23 регіонах України, Крим, міста Севастополь і Київ.

Вхід на всі кінопокази – вільний.

ХІІ Docudays UA пройде з 20 по 26 березня 2015 року в Київському будинку кіно. Дедлайн подачі фільмів – 30 листопада 2014 року.

Стежте за новинами на веб-ресурсах фестивалю:

http://traveling.docudays.org.ua/

http://www.facebook.com/DocudaysUA

twitter.com/DocudaysUA


20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023