Закінчився ХІІІ Мандрівний Docudays UA

Закінчився ХІІІ Мандрівний Docudays UA

29 грудня 2016

Завершилася тримісячна подорож ХІІІ Мандрівного Docudays UA. Фестиваль відвідав 23 області України та АР Крим. Останні покази та правоосвітні заходи відбулися на Одещині, Вінничині та Сумщині.

 

Уже третій рік поспіль Мандрівний Docudays UA у Вінниці відбувається в книгарні «Є». Цьго разу вінничани мали нагоду подивитися такі стрічки, як «Жива ватра», «Інтерсекція», «Жіноча Солідарність», «Загублені», «Десять секунд», «Остап», «Битви» та «Пісня бійця».

 

Обговорення після показу у Вінниці

 

За традицією після кожного фільму глядачі ще довго не розходилися з обговорення. Зокрема, після стрічки «Звіть мене Маріанною» Кароліни Белявської вінничани говорили про право вибору й про особисте щастя героїні.

 

«Цей фільм, насправді, дуже людяний. Корисно показувати такі історії, незважаючи на різну аудиторію, яка може бути не готова до подібного й неправильно оцінити задум режисера. Це певний показник, наскільки ти людяний», – висловив свою думку після завершення показу арт-менеджер книгарні «Є» Олександр Вешелені.

 

 

Останні покази в місті пройшли 19 та 20-го грудня. Зокрема, дивилися фільми з «Енциклопедії Майдану» режисера Сергія Лисенка. 20 грудня фестиваль у Вінниці завершився тренінгом «Ти і поліція», на якому громадські активісти й активістки з Вінницької області познайомилися з особливостями роботи поліції, законодавством, правами та обов’язками людини в поліцейській діяльності, правом на правову допомогу та алгоритм її отримання.

 

В Одеській області фестиваль пройшов уже в четвертий раз. Понад тисячу глядачів змогли переглянути 10 фільмів у межах 13-го Мандрівного Docudays UA, який тривав в Одесі, Татарбунари та Подільську з 10-го по 20-те грудня. Це були покази в бібліотечних установах і кінотеатрах, а також спеціальні перегляди фільмів у навчальних закладах для старшокласників і студентів; покази для поліцейських і громадських формувань з охорони порядку.

 

 

Відкрив програму фестивалю фільм режисера Романа Бондарчука «Українські шерифи». Символічно, що фестиваль стартував 10-го грудня, у День прав людини, і його першими глядачами в актовому залі Головного територіального управління юстиції в Одеській області стали майбутні поліцейські – курсанти Одеського державного університету внутрішніх справ.

 

 

Загалом, фільм «Українські шерифи» став одним із рекордсменів за кількістю показів в Одеській області. Стрічку також показали на закритті фестивалю 20-го грудня в Одесі.

 

 

У рамках правозахисної програми Мандрівного фестивалю в Одесі пройшов також «Думайдан». Цей проект покликаний привернути увагу до погіршення стану зелених зон у містах та селах України – вирубки дерев та ліквідацій зелених насаджень, що відбувається катастрофічними темпами. Зокрема, у виставці «Думайдан – 2016: фотомиті», яка демонструвалася в приміщенні Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Грушевського, зібрані світлини громадських активістів-екологів, журналістів.

 

А 26 грудня в Сумах відбувся останній показ фільму в рамках Мандрівного фестивалю – перегляд стрічки «Заробітчанський шлях» Олени Федюк. Глядачами були викладачі та студенти професійно-технічного навчального закладу. І після показу відбулося традиційне обговорення. Модераторами зустрічі були Юлія Тарасенко, координатор Мандрівного Docudays UA у Сумській області, та Анна Грицина, культорганізатор Сумського міського центру дозвілля молоді Сумської міської ради. Говорили про правила безпечної міграції та про те, як убезпечити себе під час працевлаштування закордоном.

 

 

Традиційно Мандрівний у Сумах – це не тільки перегляди документальних стрічок. В останній день фестивалю, 27-го грудня, на базі Сумського міського центру дозвілля молоді Сумської міської ради пройшов також освітній захід для молоді з прав людини та можливості їх захисту. Захід був не лише інформаційним, а й практичним. Його учасники пропонували ситуації «із життя», коли порушуються права людини, усі разом аналізували їх та шукали можливі варіанти дій.

 

 

Окрім того, під час зустрічі особливу увагу було приділено питанням громадської активності як одному з дієвих шляхів забезпечення дотримання прав людини та важливості просвіти з прав людини через документалістику та організацію й проведення інформаційних кампаній.  

 

У 2017-му фестиваль знову підготує насичену програму, а наразі команда Docudays UA увійшла у свою традиційну стадію – підготовку до ХІV Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, що відбудеться з 24 по 31 березня 2017 року в Києві. До зустрічі на показах!

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023