Мандрівний Docudays UA на Волині

Мандрівний Docudays UA на Волині

15 грудня 2017

Дванадцять українських та зарубіжних стрічок і понад тисячі глядачів і глядачок – таким був XІV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA на Волині, що тривав із 23 листопада по 8 грудня. Своїми враженнями ділиться Богдана Стельмах, координаторка Мандрівного Docudays UA у Волинській області​.

 

Історія про бійця-добровольця Валерія Лавренова відкрила Мандрівний фестиваль у Луцьку. Попри те, що фільм триває більше ніж годину, він тримає в полоні до останнього титру. Що найцінніше для людини в її житті? Чи є для неї цінністю саме життя? Чи можна пережити біль від втрати найближчих друзів, і як змінюється твоя свідомість, коли ти бачиш смерть на власні очі?

 

Головний спеціаліст Департаменту культури Луцької міської ради Дмитро Ураєв і адвокат Центру вторинної безоплатної правової допомоги в місті Луцьку Олег Лягутко – одні з тих, які знають про війну з власного досвіду. За їхніми словами, те, що «Лавр», який втратив побратимів в Іловайському котлі, повернувся зовсім іншим – очевидний факт: у людини змінюється психологія, змінюється світосприйняття, загострюється почуття справедливості та вимогливості до світу, у який вона повертається.

 

 

Показ і обговорення фільму «Війна химер» відбулися також для працівників поліції Головного управління національної поліції у Волинській області та відвідувачів і відвідувачок Нововолинської центральної міської бібліотеки, зокрема студентів(-ок) електромеханічного коледжу.

 

А найбільшу кількість показів на Волині – одинадцять – здобула стрічка шведської журналістки Елін Йонссон «Боротьба Джамали». Її глядачами й глядачками були учні старших класів луцьких шкіл і ліцеїв, студенти коледжів та університетів, громадські активісти молодіжних організацій тощо.

 

Фільм вражає багатьма моментами: і страшними цифрами геноциду кримськотатарського народу в 1944 році, і наслідками анексії Криму у 2014 році. Колишній військовий, активіст ГО «Кримські татари Волині» Редван Зекір’яєв розповів, що він також народився в родині депортованих кримських татар, служив у Керчі й був свідком вторгнення російських військ на територію Криму. «Коли я побачив колону медичної частини, то зрозумів, що все дуже серйозно, – зазначив Редван. – Переходити на бік Росії я не збирався, бо моя рідна земля – Крим, а держава – Україна». Чи повернеться назад – чоловік не знає, як і більшість кримських татар.

 

Фільм по-різному сприймався шкільною та дорослою аудиторією, проте нікого не залишив байдужим. Когось найбільше вразила глибина походження пісні Джамали, когось – що вона не може приїхати до батьків, іще когось – масштаби винищення кегебістською машиною цілих народів – кримських татар, українців, білорусів… Усе це говорить про одну надзвичайно важливу річ, яку озвучила у фільмі Джамала й на якій наголосив Редван Зекіряєв: ми маємо знати свою історію, історію країни, у якій живемо, і не бути байдужими до подій, які відбуваються у світі. Бо забуття призводить до зникнення.

 

 

Чимало емоцій і дискусій викликали в глядачів й інші фільми з колекції Мандрівного Docudays UA, зокрема ті, у яких ідеться про людину та її взаємини з природою, зі світом тварин і птахів, – «Народжені бути вільними» режисерки-журналістки Ґаяне Петросян із Великобританії, «Природа мого серця» фінського режисера-документаліста Яакко Рууска, «Укриття» української режисерки Анастасії Максимчук. Важко й боляче було сприймати окремі кадри, однак такі фільми змушують дивитися на свій внутрішній світ і світ, у якому ми є, без «рожевих окулярів».

 

ГО «Волинський прес-клуб» щиро вдячний усім партнерам за організацію кінопоказів на Волині, а медіа-партнерам – за інформаційний супровід фестивалю.

Фото: Богдана Стельмах

Чільне фото: Кадр з фільму «Боротьба Джамали» 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023