Право на ідентичність та рівність: показ фільму «Вихідний» та дискусія в Ужгороді

Право на ідентичність та рівність: показ фільму «Вихідний» та дискусія в Ужгороді

24 листопада 2018

19 листопада 2018 року в Ужгороді відбувся показ фільму «Вихідний» за участі студентів та викладачів юридичного факультету УжНУ та Природничо-гуманітарного коледжу. «Рівність є не тільки основоположним принципом демократичної держави, але й основою прав людини», – такого висновку дійшли учасники круглого столу, що пройшов після показу.

 

Михайло Савчин, доктор юридичних наук, професор, директор НДІ порівняльного публічного права та міжнародного права УжНУ, зауважив, що питання ідентичності, висвітлені у фільмі «Вихідний», зачіпають питання рівності. Звернув увагу присутніх також на проблеми голодомору та їх вплив на сучасні події в Україні, зокрема й у контексті військових дій на сході України.

 

 

Завідувач кафедри міжнародного права УжНУ Георгій Динис звернув увагу присутніх, що без поваги до людини та її прав, зокрема на власну думку та ідентичність, не можливо говорити про рівність.

 

Марія Менджул, співкоординаторка фестивалю в Закарпатській області, доцентка юридичного факультету, зазначила, що принцип рівності є визначальним для розуміння суті прав людини. Він зафіксований у першій статті Загальної декларації прав людини та пронизує всі міжнародні договори та конвенції у сфері прав людини.

 

Євген Лейба, викладач Природничо-гуманітарного коледжу, зауважив, що принцип недискримінації передбачає користування всіма правами незалежно від того, що відрізняє людину, чи то вік, етнічне походження, стать, чи то сексуальна орієнтація, віросповідання, мова тощо.

 

Представник Центру безоплатної правової допомоги у м. Ужгород Іван Голубку розповів про втілення принципу рівності в системі безоплатної вторинної правової допомоги. Крім того, працівниця Закарпатської юстиції Ганна Пивовар розповіла учасникам про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право!», зосередивши увагу на темі протидії булінгу.

 

Текст і фото: Марія Менджул

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023