Мандрівний фестиваль у Чернівцях.

Мандрівний фестиваль у Чернівцях.

09 грудня 2019

Глядачі й глядачки XVI Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA зібралися разом 5 грудня в культурно-мистецькому центрі «Вернісаж на Панській», щоб подивитися фільм-розслідування Сью Вільямс «Навмисна смерть».

 

Стрічка відкриває тіньову сторону складних взаємозв’язків між технологіями, природою та людством. Руйнує стереотип про «екологічність» цифрової індустрії, адже всі складові ґаджетів залишають токсичні залишки на нашій планеті.

 

У Китаї, де виготовляється більшість ґаджетів, ґрунтові води забруднені на 60 відсотків. Працівники ІВМ та їхні діти страждають від численних онкологічних захворювань. Понаднормова праця в нелюдських умовах і тонни е-сміття – ось лише неповний перелік побічних ефектів від виробництва.

 

Упродовж усього сеансу в залі – майже мертва тиша. Інколи чути сумні зітхання чи прицмокування, коли розповідають про наслідки забруднення землі важкими металами в Сан-Хосе та суїцидальні випадки в Китаї.

 

Режисерка залишає відкритим питання: «Хто ж все-таки винен?». Корпорації, які женуться за прибутком, незважаючи на здоров'я своїх працівників і токсичний вплив на довкілля? Чи користувачі, які оновлюють свої ґаджети ледь не щороку, перетворюючи старі моделі в тонни е-сміття?

 

Тож після перегляду присутні охоче ділилися власними думками, згадували, скільки всього «застарілого» лежить удома в «шухляді» і яку кількість грошей було витрачено на сучасний ґаджет.

 

«Фільм дуже вразив. Я ніколи не замислювався над тим, куди діваються старі телефони чи комп’ютери. Тепер я тричі подумаю перед тим, як купувати якусь новомодну «фічу», – ділиться з нами після перегляду один з глядачів.

 

Мандрівний фестиваль у Чернівцях триватиме до 11 грудня. Традиційно організаторами стали: ГО «Лабораторія культурних досліджень» та ГО «Клуб української молоді». Партнерами фестивалю в місті стали: Чернівецька міська рада, Управління культури Чернівецької міської ради, Український Народний Дім у Чернівцях та Paul Celan Literaturzentrum / Літературний целанівський центр.

 

Розклад подій тут.

 

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023