«Аполонія, Аполонія» у Херсоні: документальний фільм про 13 років з життя художниці

«Аполонія, Аполонія» у Херсоні: документальний фільм про 13 років з життя художниці

21 грудня 2023

16 грудня в Освітньому тренінговому центрі «СВОЄ» в Херсоні відбувся показ стрічки «Аполонія, Аполонія» в межах Мандрівного Docudays UA. Данська документалістка Леа Ґлоб створила фільм-портрет про французьку художницю Аполонію Сокол – режисерка фільмувала життя мисткині 13 років, між 2009 та 2022 роками. 

 

«Аполонія, Аполонія» – стрічка, де переплітаються кілька сюжетних ліній. Усі вони сходяться до дівчини, яка хоче стати успішною й шукає себе – як жінка і як мисткиня. 

 

Бабуся Аполонії народилася у Білорусі. Під час сталінських репресій її родину вислали до Сибіру, проте сім'ї вдалося втекти до Польщі. Згодом мати дівчини поїхала в Париж, вийшла заміж за француза – так на світ зʼявилася Аполонія. 

 

Аполонія народилася у Парижі і виросла у богемному середовищі французької столиці. Її батьки перетворили стару пральню у робітничому районі на театр, де проводили власні вистави. Протягом свого життя батьки, а згодом і сама Аполонія – намагалися вберегти театр від банкрутства та знесення. Однак вони все одно його втратили.

 

У фільмі Аполонія шукає власне місце у світі мистецтва. Вона завершує Паризьку академію мистецтв – один із найпрестижніших мистецьких закладів у Європі, – і хоче пробитися на американську та європейську артсцену. Їде в Нью-Йорк, де стає «мистецьким рабом» – пише картини, які інший художник продає як свої. Згодом отримує роботу в колекціонера, де має працювати як машина, не зупиняючись і не знижуючи темпу. Однак він організовує для неї виставку, запрошує впливових критиків і знайомить із потрібними людьми.

 

Кадр з фільму «Аполонія, Аполонія»

 

У фільмі є також дві жінки, важливі для головної героїні. Це режисерка Леа Ґлоб, яку Аполонія впустила у своє життя, довірилася, дозволила фільмувати свої найінтимніші миті. У стрічку вплітається й сюжет про саму режисерку: Леа вагітніє і народжує дитину, впадає у кому, дивом виживає, переживає 36 операцій. Друга жінка – близька подруга Аполонії, українка, співзасновниця руху Femen Оксана Шачко. У 2016 році у Парижі вона здійснює самогубство. Героїні фільму «Аполонія, Аполонія» розмірковують про мистецтво, любов, материнство і про те, як у світі, де панують патріархат та капіталізм, досягти успіху, не втративши себе.

 

В одному з епізодів Аполонія розпитує батька, чи є в нього ще діти – бо сама вона не збирається народжувати. Каже: «Я хочу малювати, а це неможливо поєднувати». В іншому епізоді фільму вона зізнається, що хотіла б не мати гендеру, бо «коли малюю, я не можу бути жінкою».

 

Через деякий час Аполонію Сокол визнають лідеркою сучасного мистецтва – фільм також фіксує момент цього довгоочікуваного успіху.

 

Після показу в Херсоні глядачі поділилися своїми враженнями про фільм. Наводимо деякі з них.

 

Ігор Цуркан, виконавчий директор ГО «Відокремлений підрозділ “Херсонська регіональна ліга соціальних працівників України”»: 

 

«Це фільм про жінку, мисткиню, яка шукає себе в мистецтві й житті. Вона говорить про волю, свободу, творчість. Думає про те, хто такий митець і яким він має бути. Мандрівний Docudays UA спрямований насамперед на виявлення проблем людства, захист прав людей і, зокрема, прав жінок. Ця проблематика є і в цьому фільмі. Ми побачили складну історію родини з Білорусі, яка знала, що таке табори, переселення в Польщу. 

 

Аполонія народилася в Парижі, у культурному середовищі, де ти маєш працювати як конвеєр. Вона намагається знайти себе в ньому. Ставить собі питання – хто вона, для чого існує, чи те, що вона робить, комусь потрібне. Фільм складний, емоційний. Він і про те, що мистецтво без фінансової підтримки не може розвиватися».

 

Показ фільму «Аполонія, Аполонія» в межах Мандрівного Docudays UA у Херсоні

 

Наталія Шатілова, голова ГО «Громада “ЮА”», виконувачка обов'язків голови Дніпровської районної організації Товариства Червоного Хреста України:

 

«Це фільм про пошук, шлях і вибір. Мені це дуже близько. В цьому році одна моя подруга померла від хвороби, друга позбавила себе життя. Кожна людина обирає свій шлях. Леа вирішила народжувати, мати родину, але не кинула кіномистецтво. Оксана загубилася, вчинила самогубство. І це її вибір, на який вона мала право. Аполонія цілеспрямовано, попри всі перешкоди, теж робить свій вибір. І кожного разу вона обирає себе, мистецтво, самоідентифікацію. Це фільм про права людини, які їй доводиться відстоювати щодня».

 

Володимир Клюцевський, заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації:

 

«Цей фільм про людину з власною позицією, яка бореться. І про свободу. Ми розуміємо, що таке свобода, цінуємо її. Бо були в окупації, відчували себе в кайданках, почувалися приниженими. Ми відчуваємо свободу цієї художниці. Вона створює кращі, живіші картини, коли вона вільна, коли не заангажована за гроші».

 

Авторка: Ірина Буланенко, журналістка Медіаплатформа «Вгору».

 

Чільне фото: кадр з фільму «Аполонія, Аполонія».

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов’язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023