Бути «поруч» з Україною: відлуння Мандрівного Docudays UA в Ірландії

Бути «поруч» з Україною: відлуння Мандрівного Docudays UA в Ірландії

10 листопада 2023

Люди, які перебувають далеко від Батьківщини, зазвичай прагнуть зберегти зв'язок зі своєю культурою та народом. Особливо, якщо довелося залишити рідну домівку через надзвичайні обставини, як-от повномасштабна війна. Навіть перебуваючи на інших континентах та у віддалених куточках світу, люди прагнуть бути українцями/-ками і не забувають свої коріння та історію.

 

Регіональні партнери Мандрівного Docudays UA з Полтави організували спеціальний показ фільму «Юний Платон» в Ірландії саме для громадян/-ок України – відтак вони змогли знову бути «поруч» з Україною.


Стрічка «Юний Платон» ірландської режисерки Наси Ні Хінаан та режисера Деклана МакҐрата зібрала на показ українців/-ок, які через велику війну змушені були залишити свою батьківщину. Саме в Ірландії історія зі стрічки набула особливого звучання для української аудиторії. Документальний фільм «Юний Платон» – це розповідь про життя мешканців Белфасту, що в Ірландії, які намагаються змінювати себе та світ навколо себе.

 

Кадр з фільму «Юний Платон»

 

Модераторкою показу була Олена Могильна, вчителька з міста Лисичанськ на Луганщині – нині вона волонтерить в Українському культурно-освітньому центрі Кількенні. В обговоренні взяла участь режисерка стрічки Наса Ні Хінаан. Разом із нею відвідувачі та відвідувачки фестивалю говорили про можливість змінювати себе і світ, а також про те, що освіта та навчання – це сила, яка може покращити світ навколо нас.


Для Олени Могильної ця подія важлива ще й тому, що сприяє міжнародному культурному обміну між Україною та Ірландією. Адже в єднанні, впевнена вона, ми здатні на неймовірні речі, навіть коли знаходимося на великій відстані одне від одного.

 

Показ фільму «Юний Платон» в Ірландії в межах Мандрівного Docudays UA


Фестивальні покази цьогорічного Мандрівного Docudays UA за кордоном розширююють не тільки географію фестивалю, але й допомагають обʼєднати українців та українок, яких доля розкидала по світу. Завдяки фестивалю стає зрозуміло, що між нами досі є звʼязок, а майбутнє у нас спільне – в мирній, щасливій та незалежній країні.

 

Важливою частиною фестивалю було обговорення принципів Лугано, на основі яких має відбуватися повоєнна відбудова України та її демократичний розвиток. Одним із принципів є партнерство – Україна має бути головним керівним ініціатором процесу відновлення у взаємодії із міжнародними партнерами. Крім того, уряд має забезпечувати включеність різноманітних гравців у прийнятті рішень щодо відбудови та реформ – на засадах прозорості, рівності та взаємодії із бізнесом, науковою спільнотою, громадянським суспільством і місцевими громадами.


Авторка: Олена Бурім, координаторка Мандрівного Docudays UA у Полтаві.

 

Чільне фото: Мандрівний Docudays UA з Полтави.

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023