Мандрівний Docudays UA у Дніпрі на фестивалі «Конструкція»

Мандрівний Docudays UA у Дніпрі на фестивалі «Конструкція»

15 листопада 2023

11 листопада Мандрівний Docudays UA провів у Дніпрі спільний показ короткометражних фільмів Civil Pitch 2.0 разом із фестивалем аудіовізуального мистецтва та нових медіа у Дніпрі «Конструкція». Показали «89 днів» (Павло Дорогой), «Під крилом ночі» (Леся Дяк), «Гості з Харкова» (Галина Лаврінець), «Наша робо сім’я» (Анастасія Тиха). Організував захід Григорій Курачицький – юрист, регіональний координатор Мандрівного на Донеччині, який минулого року виїхав з Маріуполя і нині проводить покази та дискусії у Дніпрі.


Ділимося враженнями про подію, на яку завітало близько 100 глядачів та глядачок, із перших вуст організатора:

 

«Простір фестивалю вражав, будівля нагадувала Маріупольський драмтеатр за розмірами, а атмосфера заходу навіювала спогади про часи, коли Docudays UA відбувався у Будинку кіно, – коли в одній залі проводився кінопоказ, в іншій – дискусія, у третій – музична подія, а навколо – виставки та експозиції творів мистецтва.


На початку заходу ми поговорили про тему 20 Мандрівного – образ майбутнього,  а також анонсували подарунок, який приготували для найактивніших учасників чи учасниць обговорення фільмів.


Це була найцікавіша частина події – обговорення побачених фільмів, завдяки чому глядачі/-ки більше дізналися про процес створення кіно і про несподівані факти проєкту Civil Pitch 2.0. До розмови долучилися автор фільму «89 днів» Павло Дорогой та режисерка стрічки «Гості з Харкова» Галина Лаврінець.

 

Павло Дорогой ділився чесно: «Я одразу визнаю помилки режисера, тому що у фільмі немає головного героя. Планував, щоб ним був мій батько, який живе поруч із харківським метро, але не вдалося». Режисер вирішив зберегти історію тата для свого наступного повнометражного фільму, а героями та героїнями стрічки «89 днів» стали кілька інших харківʼян/-ок.

 

Мандрівний Docudays UA у Дніпрі

 

Галина Лаврінець також розповіла про труднощі зйомок: «Мої герої багато лаялися, я вирізала 80 відсотків сцен! Жили ми всі разом дуже довго, я – у закинутій хаті, але знімали 24/7. У мене був ментор режисер Роман Бондарчук. Я йому давала прочитати сценарій – а він казав, що це все не підходить і треба переробляти. Я була спантеличена. Але дослухалася й потроху вносила зміни і – фільм вийшов!» 

 

Враження про подію залишилися емоційними й піднесеними. Найактивнішій глядачці-учасниці розмови, як і обіцяли, подарували афішу Мандрівного Docudays UA, на якій вона зможе створити свій образ майбутнього.


Незабаром, 16 листопада о 16:00 відбудеться ще один показ фільму «89 днів» в онлайн-форматі для декількох міст України одночасно: Чорноморська, Дніпра, Харкова та спільноти тимчасових переселенців з Маріуполя. Будемо дискутувати про метро як укриття під час війни та особистий досвід убезпечення від обстрілів, мріяти про перемогу і планувати образ майбутнього України.


Запрошуємо!

 

Чільне фото: Кадр з фільму «89 днів».

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023