«Героєм фільму є вся країна»: польський режисер Пьотр Павлус в Україні на Мандрівному фестивалі

«Героєм фільму є вся країна»: польський режисер Пьотр Павлус в Україні на Мандрівному фестивалі

14 грудня 2023

Цьогоріч до показів Мандрівного Docudaus UA активно долучився Пьотр Павлус, польський режисер фільму «В Україні». Попри складні погодні умови і транспортні труднощі, він подорожував Україною з 29 листопада до 5 грудня і встиг взяти участь за цей короткий час у чотирьох фестивальних показах в Ужгороді, Івано-Франківську, Тернополі і Чорткові.

 

Під час обговорень він щиро ділився досвідом зйомки повномасштабного вторгнення, розповідав детальніше про ідеї стрічки і з перших вуст чув глядацькі враження відвідувачів/-ок.

 

Спершу фільм про Україну Пьотр Павлус хотів зняти у Карпатах, адже колись вже бував в Івано-Франківську і Коломиї, на Верховині – проте війна змінила плани режисера. Після початку повномасштабного вторгнення він займався гуманітарною допомогою і сприяв евакуації українців та українок, розповідає Суспільне Новини, і вже незабаром почав фільмувати війну, аби задокументувати й показати те, що опиняється поза звичною оптикою медіа. В Україні під час зйомок він провів усього 60 днів, разом із українцями/-ками дослухався до вибухів і жив у харківському метро.

 

Режисер Пьотр Павлус. Фото: Суспільне Тернопіль

 

Фільм «В Україні» був створений ним у співавторстві з Томашем Вольським, котрий монтував відзнятий Павлусом матеріал. Вони дискутували про фільм під час його створення, разом шукали чутливий підхід до висвітлення життя українців/-ок у воєнному стані. Результатом творчого дуету стала форма мовчазного спостереження, в якій польські режисери пробують більше показувати і менше використовувати новинні наративи західних медіа про війну. Фільм складається зі щоденних миттєвостей, делікатних та часом ледь зримих відчуттів українських громадян/-ок – із повсякденності, в якій поряд співіснують руйнування і бажання жити, попри загарбницьку агресію й імперіалістичні зазіхання росії на цілісність України.

 

Перший показ фільму «В Україні» за участі режисера відбувся 1 грудня в Ужгороді  – на заході серед глядачів/-ок можна було зустріти, зокрема, і внутрішньо переміщених українців/-ок, чиї історії щільно перетиналися з образами героїв та героїнь стрічки. А вже 2 грудня, всупереч перешкодам погоди, Пьотр Павлус на показі Мандрівного Docudays UA в Івано-Франківську ділився власними спогадами про початок повномасштабної війни в Україні. На показі й обговоренні фільму побували кореспонденти Суспільного

 

«Перші виїзди були до Одеси, Миколаєва та сіл Херсонщини. Це була друга половина березня – початок квітня 2022 року. І таких виїздів було п’ять. Я жив у Києві й звідти їздив у різні населені пункти Київщини, наприклад, Бородянку. Я туди приїхав якраз тоді, коли її деокупували. Все було заміноване, тому дуже страшно там було перебувати та пересуватися. Остання поїздка була взимку 2022 року. Рік тому я був у Харкові, а також у Харківській області, за 5-7 км до кордону», – розповів режисер. 

 

«Там є те, що не можна прочитати в газетах та побачити в новинах. Те, як люди чекають на їжу, те, як діти граються на дитячих майданчиках, а на фоні – зруйновані будинки, як люди їдуть на роботу, як ідуть з пакетом з їжею, а на тлі – знищені магазини. Головна мета [фільму] – показати, як насправді живуть українці в таких реаліях. Я вважав своїм обов’язком задокументувати те, що тут відбувається».

 

Мандрівний Docudays UA у Тернополі

 

У Тернополі на показі 3 грудня серед глядачів/-ок стрічки на Мандрівному Docudays UA був присутній  військовий Сергій Андрушко, що тоді якраз повернувся з Донеччини і Харківщини. Після перегляду фільму «В Україні» він розповів про свої враження Суспільному Тернопіль: «Мабуть, хотілося порівняти те, що бачив я, і те, що побачив режисер. У фільмі я побачив, що у [прифронтових] містах досі є багато людей. Навіть діти. Я був у таких місцях, де можна було побачити літніх людей. У фільмі також показані місця, де вже пройшли бойові дії, де просто були сліди прильотів. Все правдиво і як воно там є. Я бачив це на власні очі». 

 

Сергій Андрушко. Фото: Суспільне Тернопіль

 

Під час розмови із глядач(к)ами Пьотр Павлус поділився, як виникла назва фільму:«Це Томаш так записав, коли почав монтувати фільм. Підписав проєкт "В Україні", бо ж раніше говорили "на Україні". Але це почало змінюватися на "в Україні". Підписав так, щоб було якнайпростіше. І так вже залишилося. Бо героєм фільму є… Нема одного героя. Героєм є вся країна».

 

А вже 4 грудня, за день до відʼїзду в Польщу, режисер презентував документальну стрічку в Чорткові, де під час перегляду глядачі та глядачки теж розмірковували про пошук чутливих способів документування війни. 


Покази Мандрівного Docudays UA продовжуються – про те, де ще можна подивитися фільм «В Україні», читайте у нашому дайджесті подій на Житомирщині та у Жмеринці.

 

Чільне фото: кадр з фільму «В Україні».

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023