«Ліс, Ліс» і «Гості з Харкова» у Компаніївській громаді: зустрічі й обговорення фільмів із режисерками

«Ліс, Ліс» і «Гості з Харкова» у Компаніївській громаді: зустрічі й обговорення фільмів із режисерками

20 грудня 2023

Із кожним роком серед мешканців/-ок Компаніївської громади Кіровоградської області стає все більше шанувальників і шанувальниць документального кіно. Завдяки Мандрівному Docudays UA мешканці/-ки сіл та містечок Кіровоградської області вже 10 років поспіль знайомляться з креативною документалістикою про права людини і з нетерпінням чекають на нові покази. Й особливо – на зустрічі з режисерами/-ками.

 

Удень 12 грудня глядачі і глядачки спершу зібралися у Центральній публічній бібліотеці Компаніївки на показ фільму «Ліс, Ліс» і зустріч із режисеркою Марією Стояновою.

 

Глядачі та глядачки ставили режисерці багато запитань і цікавилися історією створення фільму. як-от чи була знайома режисерка з сім’єю, відеозаписи якої лягли в основу стрічки? Чому саме така назва і що вона символізує? Глядачі/-ки також ділилися своїми особистими сімейними спогадами і відчуттями, які в них виникали під час перегляду фільму.

 

Марія приїздить до Компаніївки не вперше, тож відвідувачі/-ки пригадували минулу зустріч і фільми попередніх років Мандрівного Docudays UA, а також цікавилися планами режисерки на майбутнє.

 

Серед глядачів/-ок була й наша модераторка показів – вчителька Ірина Дишлова. Вона попросила Марію пройтися до школи і поспілкуватися з учнями та ученицями, які вже подивилися фільм «Ліс, Ліс». Режисерка погодилася, тому відбулася ще одна зустріч у школі, де вона поспілкувалася з юними шанувальниками/-цями документалістики.

 

Тільки-но глядачі/-ки попрощалися з Марією Стояновою, як одразу поспішили додому, щоб встигнути приєднатися до онлайн-показу фільму «Гості з Харкова». І недаремно, бо після перегляду стрічки на них очікував сюрприз – зустріч із режисеркою Галиною Лаврінець і продюсеркою Олександрою Братищенко

 

Кадр з фільму «Гості з Харкова»

 

Проблеми, про які розповідає стрічка, були дуже близькі глядач(к)ам, адже Компаніївська громада теж стала прихистком для внутрішньо переміщених осіб після початку повномасштабного вторгнення. Відвідувачі/-ки показу розповідали про власний досвід: часом схожий на побачений у стрічці, а подекуди відмінний.

 

Разом із Галиною Лаврінець і продюсеркою Олександрою Братищенко глядачі/-ки дійшли висновку, що кожен/-на з нас має право на життя, безпеку й можливість займатися улюбленою справою, що приносить задоволення і відчуття самореалізації.

 

Глядачі та глядачки Компаніївської громади вже чекають на наступний Мандрівний Docudays UA, а поки – ювілейний фестиваль продовжує мандрувати і наближується до цьогорічного фіналу.

 

Авторка: Олена Мірхайдарова, регіональна координаторка Мандрівного Docudays UA у Кіровоградській області.

 

Чільне фото: кадр з фільму «Ліс, ліс».

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023