Любов, правда і відеокасети: історія 20 років Мандрівного Docudays UA

Любов, правда і відеокасети: історія 20 років Мандрівного Docudays UA

18 жовтня 2023

Любов, правда і відеокасети: історія 20 років Мандрівного Docudays UA


«Що ми мали? Це 2002-2003 рік. Більшість кінотеатрів, кінозалів було переобладнано в більярдні, ігрові автомати, автосалони. Жодного відношення до кіно це не мало. Якщо в Києві щось ще відбувалося, наприклад, працювали «Кінопанорама», «Київ», проводилися тематичні покази, то поза Києвом все «згорталося». Я в той час жив у Харкові, але кожного тижня їздив в Київ по роботі. І намагався так організувати поїздку, щоб це якось співпало з заходами в Будинку кіно. Це було таке місце, де щоразу щось цікаве відбувалося. В регіонах – нічого, абсолютно…»

 

Геннадій Кофман, режисер, продюсер, один із засновників і перший керівник Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA та Мандрівного фестивалю в регіонах України.

 

Якщо ви любите емоційні розповіді про початок фестивалю Docudays UA 20 річної давнини – цей матеріал для вас.Якщо хочете відкрити для себе знакові документальні фільми українських режисерів та режисерок, які пройшли через історію Мандрівного Docudays UA, – запрошуємо до прочитання!

 

«За ці 20 років фестиваль об’єднав 4-5 генерацій кінематографістів. На тому першому фестивалі була стрічка, зроблена одним із корифеїв української документалістики Олександром Івановичем Ковалем. Тоді ми ще не знали, не здогадувалися, що це його останній фільм: «Гамлет з хеппі-ендом»… Зараз я радий бачити нові фільми, створені його учнями. Наприклад, однією з останніх його учениць була Аліса Коваленко, яка створила кінострічку «Ми не згаснемо» (фільм отримав «Головний приз» Docudays UA у 2023 році)».

 

Геннадій Кофман

 

Хто пройшов через Докудейз?
Звідки взялася назва фестивалю?
Яка ціна правди, яку фільмує документалістика?

 

Ми зібрали спогади наших друзів та подруг – правозахисників/-иць, громадських діячів/-иць, освітян/-ок, митців/-кинь зі Львова, Запоріжжя, Івано-Франківська, Тернополя та Харкова. 

Спробували склеїти пазли в оповідь для відданих шанувальників і шанувальниць документального кіно і фанів фестивалю Docudays UA.

 

Залишайтеся з нами та дізнайтеся як розвивався наш Мандрівний у часи:

Відеокасет

DVD-дисків

Майдану

Пандемії

Повномасштабного вторгнення 

Та чимало іншого, особистого, щемкого – з перших вуст.

 

«Можна жалітися, що немає кінотеатрів, тому ми не показуємо кіно. Немає можливостей, фінансування, але – є ваш приклад, на який мають звернути увагу і взяти за взірець такі інституції, як «Держкіно». 

 

Дмитро Грешко, режисер

 

До зустрічі у випусках інтерв’ю, які виходитимуть кожні два тижні на нашому сайті, в соцмережах та в партнерському виданні LiRoom.

 

Зараз наша велика команда готує 20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA в умовах війни. Фестиваль відбудеться з 17 жовтня до грудня, він побуває у 22 областях України. Покази фільмів, дискусії та інсталяції відбудуться також за кордоном в Ірландії, Норвегії, Польщі та Німеччині для українських спільнот. Деталі – на сайті та офіційній фейсбук-сторінці Мандрівного.

З любов’ю,
Мандрівний Docudays UA

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023