Магія Мандрівного Docudays UA у Запоріжжі

Магія Мандрівного Docudays UA у Запоріжжі

27 грудня 2023

20-й Мандрівний Docudays UA присвячений «Образу майбутнього» – тому, що варто уявляти вже сьогодні і починати втілювати зараз. Щирі, проникливі, наснажені життєствердністю фільми показували у Запоріжжі з 8 по 12 грудня за підтримки постійного партнера – Запорізького обласного центру молоді.

 

Документальні стрічки цьогорічної програми змушували нас радіти, мислити й спостерігати, а також давали нам сили триматися далі.

 

За ці п'ять днів відвідувачі/-ки фестивалю побачили кілька історій, як-от про аматорський театр, створений у новій реальності для внутрішньо переміщених осіб зі Сходу («Король Лір: як ми шукали любов під час війни»), або ж про жительок села, які шукають і знаходять власні причини на споконвічне питання – залишитися або поїхати («Три жінки»). Глядачі/-ки у Запоріжжі спостерігали за історією родини, що протягом років збільшувалась і виховувала нове покоління впродовж революцій та війни («Ліс, ліс»), а також за життям дітей, релокованих до Німеччини, що намагаються зберегти пам'ять про дім («Прокидаючись у тиші»). Крім того, глядачі/-ки побачили стрічку про сім'ю, яка поза межами рідного міста відроджує родинну справу – клуб робототехніки («Наша робо сім’я»), – і чия історія змушує замислитися: як ми уявляємо і чи розуміємо життя в різних куточках нашої країни?

 

Модератором кінопоказів був Костянтин Юхименко, член та проєктний менеджер ГО «Культпрожектор».

 

Публічна інформація про заходи була обмежена через безпекові умови – місце і час надавались лише по запиту в особисті повідомлення. І навіть попри ускладнені умови доступу до подій, на показах щодня зʼявлялися нові обличчя.

 

Іван Волянський, один з глядачів цьогорічного фестивалю, на основі вражень від стрічки «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» режисера Дмитра Грешка створив авторський постер до фільму в рамках проєкту New poster every day. Іван також поділився своїми враженнями про фільм після прес-конференції та старту Мандрівного Docudays UA у Запоріжжі: 

 

«Стрічка про те, з якими труднощами зустрічаються вимушені переселенці в Ужгороді – і як творчість може врятувати у найскладніші життєві моменти. Дуже часто про це думаю зараз. Документальний фільм був саме про створення п'єси, яким складним був процес постановки. Дійсно, часом буває так, що нічого не клеїться до купи, а ти зустрічаєш незнайому людину в кафе, яка все змінює».

 


Мандрівний Docudays UA у Запоріжжі

 

Чільне фото: Мандрівний Docudays UA у Запоріжжі.


20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов’язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.


20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023