Мандрівний на Кіровоградщині: про зустрічі із режисер(к)ами і цінність документального кіно

Мандрівний на Кіровоградщині: про зустрічі із режисер(к)ами і цінність документального кіно

26 грудня 2023

З 7 по 14 грудня на Кіровоградищині тривав 20 Мандрівний Docudays UA – в межах фестивалю глядачі та глядачки переглянули 12 кінострічок та мали три зустрічі з режисер(к)ами. 

 

Центральна тема цьогорічного Мандрівного Docudays UA – «Образ майбутнього». Це спроба накреслити напрямки для розмови про відновлення України після перемоги, а також заклик до розвитку наших міст, містечок і сіл із урахуванням потреб різних категорій населення. Вже сьогодні й у майбутньому не уникнути розмови про сталий розвиток і вплив війни на середовище, а отже й пошуку стратегій очищення водойм та земель від забруднень і мін, які залишили окупанти. 

 

7 грудня ГО «Флора» приєдналась онлайн до перегляду кінострічки «Три жінки» у Компаніївці. До розмови долучився у режимі онлайн режисер Андрій Мельник і через запальну дискусію глядачі/-ки ледь встигли на наступний кінопоказ. 

 

12 грудня відбувся онлайн-показ кінострічки «Гості Харкова». До зустрічі долучились режисерка Галина Лаврінець і продюсерка Олександра Братищенко. Вони приєднались до події у мить емоційного обговорення, коли глядачі/-ки розмовляли про два світи: світ людей міста і людей, що проживають в селі і мають переконання, що земля – це найцінніше, що ми маємо. Одна з глядачок запитала, чи підтримує режисерка спілкування з головними героями та героїнями фільму, а також чи був вирішений конфлікт щодо використання городу після завершення роботи над стрічкою. Режисерка відповіла: «Герої вкрай розсварились, так і не знайшовши порозуміння – обидві сторони залишились обуреними. Довелось витратити багато часу, щоб привести город до ладу. Нині він порожній».

 

20 Мандрівний Docudays UA на Кіровоградщині

 

Під час розмови у режисерки також запитали, як у неї з’явилась ідея фільму. Зʼясувалося, що вона давно спостерігала за однією з героїнь у соціальних мережах, Надією, і бачила, що з початком повномасштабного вторгнення її будинок наповнювався внутрішньо переміщеними особами. Тож Галина вирішила поїхати туди і зняти фільм.

 

А вже 14 грудня у Кропивницькому відбувся показ кінострічки «Ліс, ліс». До перегляду долучилась Марія Стоянова, режисерка фільму. Одразу після перегляду Марія взяла участь в обговоренні з глядач(к)ами, під час якого розповіла про те, як створювався фільм, про свої думки під час процесу його виробництва і те, що вернакулярний фільм «Ліс, ліс» було створено з архіву Центру міської історії у Львові.

 

Нині багато внутрішньо переміщених осіб знайшли собі прихисток на Кіровоградщині. На показах Мандрівного Docudays UA Кіровоградщини були присутні психологи, які коментували чутливі теми і розповідали про те, які інструменти допомагають справлятися з тригерами та емоціями під час стресових ситуацій.

 

Насичений тиждень Мандрівного Docudays UA на Кіровоградщині у партнерстві із ГО «Флора» закінчився і лишив по собі роздуми про вплив війни на землі і людей України. Під час фестивалю глядачі/-ки відкривали для себе нові світи документального кіно, де кожен кадр – це можливість для розвитку, пізнання і мистецтва.

 

Чільне фото: кадр з фільму «Гості з Харкова».

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023