На шляху до відкритості і безбарʼєрності міста: екскурсія про міську інклюзію в Ужгороді в межах 20 Мандрівного Docudays UA

На шляху до відкритості і безбарʼєрності міста: екскурсія про міську інклюзію в Ужгороді в межах 20 Мандрівного Docudays UA

30 листопада 2023

24 листопада в рамках Мандрівного Docudays UA в Ужгороді відбулася відкрита екскурсія «Місто, доступне для людей». Прогулянка була зосереджена на дослідженні доступності міста та міської інклюзивності, а також на розмові про те, як підвищити їхні рівні.

 

У події взяли участь місцеві мешканці/-ки, студент(к)и та школярі/-ки, а також люди, які переїхали жити до Ужгорода внаслідок повномасштабного вторгнення. Екскурсію провела Дзвінка Білоног – представниця ГО «ФОРЗА». Маршрут розпочався на Поштовій площі, був прокладений через центр міста і завершився біля Ужгородського замку.

 

Впродовж прогулянки містом відвдувачі/-ки, Дзвінка Білоног та організаторка Мандрівного Docudays UA в Ужгороді Марія Симкович спільно розмірковували про те, наскільки Ужгород пристосований чи не пристосований для людей, що мають інвалідність. Чи існує рівний доступ у всіх мешканців/-ок міста до публічних просторів, громадського транспорту, державних та приватних будівель? А якщо ні – як це можна змінити?

 

Екскурсія в рамках Мандрівного Docudays UA в Ужгороді

 

Для кращого розуміння, як можна реалізувати принцип людиноцентричності, безбарʼєрності і відкритості міського простору, відвідувачі/-ки екскурсії оглянули об’єкти, що забезпечують ефективне пересування містом для всіх мешканців/-ок і враховують потреби маломобільних груп населення. Наприклад, важливим елементом відкритості міста є орієнтування – встановлені мапи і розклад руху маршрутів громадського транспорту, а також міський дизайн, що забезпечує повноцінне функціонування велодоріжок та велопарковок.

 

Прикладом невдалого міського планування є підйоми із надміру різким кутом нахилу – їх часто помилково називають пандусом, але фактично вони не забезпечують зручне пересування. Часто відсутні доступні переходи, які мають бути на одному рівні з проїжджою частиною. Особливо не пристосований для маломобільних груп населення історичний район міста, в якому багато вузьких вуличок та високих бордюрів.

 

Екскурсія в рамках Мандрівного Docudays UA в Ужгороді

 

Організаторка заходу Марія Симкович закцентувала увагу на тому, що проблематика екскурсії є дотичною до загальної теми Мандрівного Docudays UA – «Образ майбутнього». Як модернізувати наші міста та селища, зробити їх зручними, сучасними і доступними? Які міські політики мають бути розроблені і реалізовані, щоби наші міста орієнтувалися передусім не на машини, а на людей – різного віку і з різним рівнем мобільності? 

 

Війна Росії проти України збільшила кількість населення, що мають інвалідність – саме тому турбота про комфорт і доступність міста має бути пріоритетом на рівні міських та загальнонаціональних стратегій відновлення України. Для посилення теперішнього і майбутнього розвитку країни, уряд має керуватися принципами Лугано. Інклюзивність міст має бути включеною у стратегії відбудови, що не обмежуватимуться лише інфраструктурою, а цілісно розвиватимуть екологічні, соціальні та економічні аспекти.

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023