Опір ворогу і журналістика під час війни – фільм «Нескорений Херсон» у Борисполі

Опір ворогу і журналістика під час війни – фільм «Нескорений Херсон» у Борисполі

31 жовтня 2023

Про незламність і сміливість журналістів/-ок під час війни – 27 жовтня відбувся перегляд стрічки «Нескорений Херсон» у Борисполі. Цьогоріч фільм про роботу журналістів/-ок Медіаплатформи «Вгору» активно подорожує Україною в межах 20 Мандрівного Docudays UA. Своїми думками про показ фільму і розмову із режисером ділиться Олена Шкребтієнко, співорганізаторка і модераторка подій Мандрівного Docudays UA у Борисполі.

 

Цьогорічна тема Мандрівного Docudays UA – «Образ майбутнього». Однак для розуміння майбутнього важливо зберігати пам'ять про минуле і про події, які відбуваються саме зараз. Відтак українські документалісти/-ки знімають фільми про нову історію нашої країни під час війни – вони документують життя простих українців та українок, які у своїх містах чинять опір ворогу і роблять свій внесок у перемогу.

 

Саме таким фільмом є «Нескорений Херсон» про журналістів Медіаплатформи «Вгору» режисера Устина Данчука, показ якого пройшов 27 жовтня у Борисполі. Стрічка оповідає півторарічну історію журналістів/-ок Медіаплатформи «Вгору», які у найважчі хвилини лишались у Херсоні та висвітлювали всі події під час окупації, звільнення міста та аварії на Каховській ГЕС.

 

Мандрівний Docudays UA у Борисполі

 

У стрічці можна побачити, як попри страх і небезпеку журналісти/-ки продовжують свою роботу – їх мотивують громадянська позиція і професійне бажання зафіксувати дійсність. Разом із цим фільм демонструє незламність та гумор мешканців/-ок Херсона. 

 

На перегляд стрічки завітали режисер Устин Данчук та журналістка Ліза Жарких, які зараз тимчасово проживають в Одесі. Вони розповіли про те, як структура фільму постійно змінювалася через нові події. Під час розмови своїми рефлексіями та історіями поділилися глядачі/-ки, які вимушено переселилися зі своїх рідних міст та областей після початку повномасштабного вторгнення.

 

Розмова про фільм торкнулася й питання про відновлення та повоєнну відбудову України, що має відбуватися на основі принципів Лугано. Необхідною частиною відбудови має стати проведення реформ, подолання корупції та якісна організація правоохоронної та суддівської системи – саме за таких умов Україна матиме підтримку західних партнерів.

 

Мандрівний Docudays UA у Борисполі

 

Також відвідувачі/-ки дізналися цікаві факти про режисера фільму – у минулому Устин Данчук був активним організатором фестивалів, зокрема, заснував проєкт «Мистецтво в евакуації». У вільний час документаліст бере участь в інформаційній війні – створює саркастичні відеопародії на росіян.

 

«Нескорений Херсон» – фільм, який дає надію та віру, надихає на боротьбу та незламність, а також заохочує до життя та перемоги.

 

Авторка тексту: Олена Шкребтієнко, співорганізаторка та модераторка заходів Мандрівного Docudays UA у Борисполі.

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023