Перші враження від Мандрівного Docudays UA у Полтаві

Перші враження від Мандрівного Docudays UA у Полтаві

29 жовтня 2023

17 жовтня відкрився Мандрівний Docudays UA-2023 у Полтаві і тривав два тижні. Коротко розповідаємо про перші події і враження від Мандрівного Docudays UA на Полтавщині.

 

Стрічкою-відкриттям стала робота режисера Максима Лукашова, в якій розповідається про зміни у житті кларнетиста Микити Гірня з Чернігова після початку повномасштабного вторгнення. Крім стрічки, гості фестивалю мали змогу побачити презентацію виставки «Жыве Україна» білоруської художниці та громадської активістки Віолетти Майшук. Центральна ідея виставки – показати важливість спільної боротьби білорусів та українців проти Росії. «Як ми самі, білоруси, вважаємо, без перемоги України в російсько-українській війні не буде Білорусі, тому що зараз Білорусь також окупована росіянами. Ми не можемо зараз повернутися до Білорусі, тому що там окуповано все, ми там переслідувані зараз. Зараз допомагаємо Україні», зазначає Віолетта Майшук у коментарі для Суспільне Новини.

 

Виставка «Жыве Україна» Віолетти Майшук. Фото: Суспільне Полтава

 

До Віолетти Майшук на зустріч із відвідувач(к)ами приєднався також активіст Дмитро Лукомський, разом із яким вони працюють в Освітньому домі прав людини в Чернігові. Модератором та експертом заходу був Андрій Кінаш – тренер громадянської освіти, психолог, голова правління ГО «МАRT».

 

Мандрівний Docudays UA на Полтавщині

 

Захід відбувся у Бібліотеці-філії №4 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ м. Полтава. На відкритті зокрема побували викладачі/-ки та студенти/-ки НН «Інститут культури і мистецтв ЛНУ імені Тараса Шевченка». 

 

Важливою складовою Мандрівного Docudays UA є якомога активніше забезпечення інклюзивності для глядацької аудиторії в регіонах України. Тож цьогоріч частина стрічок фестивальної програми на Полтавщині супроводжується аудіодискрипцією, розповідають організатори на Фейсбук-сторінці фестивалю. 

 

Серед стрічок із аудіодискрипцією зокрема є фільм «Птиця», показ якого відбувся у просторі Школи корисного дозвілля «Вулик» в обласній науковій бібліотеці ім. І. Котляревського. Після перегляду організатори фестивалю провели онлайн-розмову із режисеркою фільму Аліною Максименко.

Чільне фото: Мандрівний Docudays UA у Полтаві.

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023