Про долі жінок у селі Стужиця: показ фільму «Три жінки» для української спільноти у німецькому місті Гіссен

Про долі жінок у селі Стужиця: показ фільму «Три жінки» для української спільноти у німецькому місті Гіссен

04 грудня 2023

25 листопада у Німеччині відбувся перший кінопоказ у межах Мандрівного Docudays UA-2023 – у місті Гіссен українські глядачі/-ки подивилися стрічку «Три жінки» режисера Максима Мельника. Подія була організована спеціально для української спільноти за кордоном і відбулася за підтримки німецько-української ініціативи GENAU kommunikation. Захід модерувала Вікторія Верес, директорка ГО «Культпрожектор» і регіональна координаторка Мандрівного Docudays UA у Запорізькій області, звідки вона була вимушена тимчасово виїхати до Німеччини.

 

Фільм «Три жінки» став дипломною роботою режисера Максима Мельника у німецькому університеті Бабельсберг імені Конрада Вольфа – це візуальне антропологічне дослідження, в центрі якого три жінки з різними характерами і поглядами на життя, а також плин повсякдення закарпатського села у віддаленому куточку на межі трьох кордонів: Польщі, Словаччини й України. 

 

Після перегляду фільму глядачі/-ки зустрілися онлайн із режисером, що нині перебуває у Берліні. Максим Мельник розповів детальніше про історію стрічки і проблеми, яких торкнувся – про вибір і життєві ситуації, з якими щодня стикаються мешканці/-ки маленького села Стужиця у Закарпатській області. Під час розмови із глядач(к)ами багато згадували про культурне розмаїття України і переживали теплі емоції, згадуючи рідні домівки. Відвідувачі/-ки події переймалися подальшою долею головних героїнь – фермерки Ганни, біологині Нелі та поштарки Марії, а також майбутнім села Стужиця. 

 

Кадр з фільму «Три жінки»

Режисер детально й щиро відповідав на питання глядачів/-ок, а також поділився із ними спогадами про створення фільму: з чого все почалося, чому він обрав саме це віддалене село у глухому куті кордонів і як йому вдалося задокументувати частину життя своїх героїнь. Робота над фільмом тривала декілька років – на думку режисера, впродовж цього часу учасники та учасниці знімального процесу змогли побудувати теплі стосунки і в певному сенсі перетворились на своєрідну велику сім'ю.

 

Розмова із режисером зрештою надихнула глядачок/-ів написати листа в село Стужиця, аби привітати головних героїнь і поділитися враженнями від побаченого у стрічці.

 

Організації події також посприяла Наталія Аляб’єва, координаторка одного з клубів Мережі DOCU/КЛУБ.

 

Глядачі та глядачки на показі фільму «Три жінки» у Гіссені в межах Мандрівного Docudays UA

 

Чільне фото: кадр з фільму «Три жінки».

 

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обовʼязково відбивають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023