Про героїв і героїнь фільму «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» – Мандрівний Docudays UA у Чугуєві

Про героїв і героїнь фільму «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» – Мандрівний Docudays UA у Чугуєві

15 грудня 2023

Показ документаної стрічки «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» у Чугуєві відбувся 5 грудня – у Міжднародний день волонтера. З міркувань безпеки кінопоказ відбувався в одному з укриттів міста, а на самому показі побувала одна з героїнь фільму – акторка вистави і мешканка Чугуєва Юлія Горєлкова.

 

На початку заходу представник командування 14-ї окремої механізованої бригади вручив відзнаки волонтерам Чугуєва, які надають допомогу Збройним силам України. А секретар Чугуївської міської ради Євгеній Резченко з нагоди Дня волонтера вручив подяки Юрію Чумаку, регіональному координатору Мандрівного Docudays UA у Харківській області, та Юлії Горєлковій, героїні документального фільму «Король Лір», – за популяризацію і розвиток документального кіно та активну громадянську позицію.

 

Після нагородження відвідувачі/-ки подивилася стрічку «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» режисера Дмитра Грешка. Фільм показує дивовижну історію про те, як в Ужгороді після початку повномасштабного вторгнення вирішили поставити п’єсу Шекспіра «Король Лір». Актори й акторки, задіяні у виставі, лише вчаться грати у театрі, і всі вони – внутрішньо переміщені особи. Однією з таких акторок стала Юлія Горєлкова – вона пройшла кастинг і зіграла у виставі молодшу доньку короля Ліра, принцесу Корделію.

 

Мандрівний Docudays UA у Чугуєві

 

Глядачі та глядачки схвильовано спостерігали за історіями людей, у чиї життя несподівано втрутилися війна і зʼявився театр. Повномасштабне вторгнення змусило їх покинути рідні домівки і шукати прихисток деінде – натомість театральна вистава стала підтримкою й частиною переосмислення травматичного досвіду.

 

У стрічці камера показувала не тільки героїв та героїнь, а й матеріальні наслідки російської агресії проти України – серед кадрів можна було побачити зруйновані окупантами Ірпінь, Чернігів та Чугуїв. Також історія фільму торкнулася закулісної підготовки, репетицій та організації вистави «Король Лір», просякнутої ідеєю пошуку любові – навіть в умовах війни.

 

Кінопоказ завершився жвавим обговоренням. Світлана Лиманська, начальниця відділу у справах молоді та спорту Чугуївської міської ради, прокоментувала гру Юлії Горєлкової: «Попри те, що Юлія виглядає тендітною – вона сильна особистість. Попри труднощі у житті, вона призвичаїлась їх долати. Адже Юлія – борець. Вона допомагає, займається спортом, мотивує інших. Разом із цим вона прекрасна дружина та мати двох синів».

 

Сергій Лисенко, директор Чугуївського центру туризму та краєзнавства і колишній тренер Юлії Горєлкової, теж висловив захоплення героїнею фільму: «В Юлії є такий стрижень, який вона сама в собі виховала. У цьому фільмі показані наші друзі та наше місто. Особливо зачепили кадри Районного будинку культури, що був зруйнований російською ракетою. Ми живемо навпроти та пережили всі ці обстріли. Ми вижили та розуміємо, що треба жити далі. І перечитувати “Короля Ліра”… А документальне кіно, звичайно, доносить нам правду – і про Голодомор, і про нинішню війну. Ми будемо й надалі його дивитися та ідентифікувати себе як українців».

 

Мандрівний Docudays UA у Чугуєві

 

Юлія Горєлкова теж поділилася враженнями про фільм: «Хочу додати коментар про зйомки у зруйнованому Районному будинку культури у Чугуєві. Ви бачили, наприклад, що там лежав чийсь фотоальбом. Це згадки щасливого життя вихованців численних гуртків, робота яких була жорстоко перервана з початком широкомасштабної війни. Мені важливо, щоб у різних країнах побачили правду – що з нами відбувається, з нашим містом. Для мене цей момент є найважливішим у стрічці».


Під час обговорення своїми думками поділився і Юрій Чумак, координатор Мандрівного Docudays UA у Харківській області: «У репертуарі цьогорічного Мандрівного Docudays UA всього 20 документальних фільмів. І більша частина з них – або вітчизняні, або іноземних режисерів/-ок, які теж присвячені Україні. Я вважаю, що це важливо – документувати те, що зараз відбувається у нашій країні. Для мене це велика честь - показувати у своєму рідному місті кіно, однією з героїнь якого є мешканка Чугуєва. Власне, і сам Чугуїв у певному сенсі став “героєм” цієї стрічки. Наш Мандрівний Docudays UA завжди відбувається напередодні 10 грудня – Міжнародного дня прав людини. І дуже хочеться вірити, що наступний Docudays UA відбуватиметься у мирній Україні, а я привезу до Чугуєва нові документальні фільми, які ми будемо дивитися вже не у бомбосховищі».

 

Чільне фото: кадр з фільму «Король Лір: як ми шукали любов під час війни».


20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

20 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA
Жовтень — Грудень 2023
20 Мандрівний завершився, що далі?
Новини
15 лютого 2024
20 ювілейний Мандрівний Docudays UA у цифрах
Новини
01 лютого 2024
Про те, якою може бути робота журналістів: кінопокази Мандрівного Docudays UA на Житомирщині
Новини
04 січня 2024
20 Мандрівний Docudays UA завітав на Хмельниччину
Новини
04 січня 2024
Як ми спільно створювали «образ майбутнього» на 20 ювілейному Мандрівному Docudays UA
Новини
29 грудня 2023
Сквер Docudays UA та видатні особистості: Мандрівний фестиваль очима Володимира Ханаса
Інтерв'ю
29 грудня 2023
Геннадій та Ігор Кофман: мандрівка історією із засновниками Docudays UA
Інтерв'ю
28 грудня 2023